Hållbarhetsrankningen GRESB mäter hållbarhetsarbetet i 15 sektorer i fastighetssektorn efter kriterier som till exempel energikonsumtion, klimatutsläpp, vattenanvändning och avfallshantering. Rankningen granskar också i vilken mån fastighetsbolagen ligger i linje med TCFD:s rekommendationer, hur bolagen arbetar med styrning, hållbarhetsrapportering och hur stor andel miljöcertifierade byggnader bolagen förvaltar och utvecklar.
Svenska framgångar i global hållbarhetsrankning
Rankning Den globala hållbarhetsrankningen för fastighetssektorn, Global Real Estate Sustainability Benchmark eller GRESB, har presenterat årets resultat. Flera svenska fastighetsbolag placeras sig bra i rankningen och Vasakronan var ett av bolagen i topp. Hållbarhetschefen Anna Denell förklarar rankningens betydelse för fastighetsbolagen.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
1820 deltagande företag
I år deltog 1820 företag, vilket var en ökning med 20 procent sedan förra året. Bolagen som deltar i rankningen kommer från 74 olika länder och äger cirka 150 000 fastigheter till ett värde av 7000 miljarder dollar.
Ett svenskt fastighetsbolag som verkligen lyckats i rankningen är Vasakronan som tar hem förstaplatserna i två kategorier. Dels för sitt arbete med fastighetsbestånd i kategorin kontor och handel där Vasakronan får 95 av 100 möjliga poäng och dels för arbetet med projektutveckling i kategorin kontor där bolaget slår till med 100 poäng av 100 möjliga.
– Det är första gången vi toppar två kategorier i rankningen. Vi har tidigare blivit global sektorsledare i kategorin kontor och handel. Nu blir vi för första gången också global sektorsledare i kategoring kontor i segmentet projektutveckling där vi också får högsta möjliga poäng, säger Vasakronans hållbarhetschef Anna Denell till Hållbart Samhällsbyggande.
Bland andra ledande svenska fastighetsbolagen i rankningen finns Castellum som också får högsta placering i två kategorier, bland annat i kategorin kontor och industri där företaget får 92 poäng. Det är sjunde året i rad som Castellum toppar rankningen i minst en kategori. Också Hufvudstaden utnämns till global sektorsledare i kategorin kontor och handel där företaget får 95 poäng av 100 möjliga. Wihlborgs Fastigheter har sedan 2019 gått från 72 till 91 poäng i kategorin ”diversifierade fastigheter” där bolaget nu tar förstaplatsen.
Svårt för intressenter att förstå
GRESB är den största hållbarhetsrankningen för fastighetssektorn. Men hur viktig den är för deltagande fastighetsbolag beror enligt Anna Denell mycket på företagens förutsättningar.
– För oss som inte är ett börsnoterat bolag, utan ägs av fyra AP-fonder, så uppfattar jag att det inte är riktigt lika viktigt som för börsnoterade fastighetsbolag. Börsnoterade bolag kommunicerar ofta mer om sitt GRESB-resultat än vad vi gör, säger hon.
Enligt Anna Denell har få av fastighetsbranschens intressenter någon koll på vad GRESB egentligen är. Det stora antalet kategorier och ”vinnare” gör att GRESB kan upplevas som en ganska ogenomtränglig material. Anna Denell menar att en hög GRESB-rankning inte heller ger något direkt mervärde för hyresgäster. I varje fall inte på samma sätt som en miljöcertifiering gör.
– En positiv sak här är att allt fler företag börjar kommunicera tydligt vilka poäng de får i rankningen. Det gör att intressenterna i varje fall kan göra någon form av jämförelser, säger Anna Denell.
Att Vasakronan ändå deltar i GRESB beror enligt Anna Denell på att bolaget var bland de första att delta i GRESB och att bolagets ägare, AP-fonderna, ser positivt på rankningen och nu uppmanar andra portföljbolag i fastighetssektorn att rapportera till GRESB.
– GRESB är bra, och inledningsvis kan rapporteringen dit bidra mycket till ett bolags hållbarhetsarbete, säger hon.