Målet är att göra EU klimatneutralt 2050. Och nya EU-projektet Net Zero Cities ska snabba på omställningen till klimatneutrala och hållbara städer i Europa genom att utveckla en europeisk variant av de svenska klimatkontrakten.
Svenska klimatkontrakt på export till EU
Klimat
Nio svenska pionjärstäder har redan skrivit på Klimatkontrakt 2030. Nu ska de svenska klimatkontrakten inspirera utformningen av EU:s gröna satsning Climate City Contract.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Fakta
Mer om Viable Cities klimatkontrakt
- Viable Cities är ett strategiskt innovationsprogram samordnat av KTH inriktat på klimatneutrala och hållbara städer.
- Programmet har över 100 medlemsorganisationer från näringsliv, akademi, civilsamhälle och offentlig verksamhet. Det får stöd av Vinnova, Energimyndigheten och Formas och ska bidra till Sveriges internationella konkurrenskraft och hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar.
- Inom programmet samarbetar 23 städer och fyra myndigheter i satsningen Klimatneutrala städer 2030 och med verktyget Klimatkontrakt 2030 för att snabba på klimatomställningen.
Svenska innovationsprogrammet Viable Cities, som driver satsningarna Klimatneutrala städer och Klimatkontrakt 2030, blir en av samarbetsparterna i Net Zero Cities.
Fler svenska städer hakar på
Nio svenska pionjärstäderna har redan signerat kontrakten och åtagit sig att öka takten mot klimatneutralitet.
Och nyligen skrev vi om att ytterligare fjorton svenska städer vill skriva under Klimatkontrakt 2030.
Exporterar lärdomar om klimatkontrakt
– Viable Cities har en viktig roll i Net Zero Cities – att koppla ihop och dela med sig av lärdomarna från den nationella klimatkontrakts-processen, säger Anders Wijkman, vice ordförande i Viable Cities i ett pressutskick.
Ett kvitto på att Sverige ses som föregångare
För de svenska pionjärstäderna är det förstås en fjäder i hatten att idéerna plockas upp av EU.
– Ett kvitto på att Sverige ses som föregångare, säger Olga Kordas, programchef Viable Cities i ett uttalande.