En internationell ESG-ranking av fastighetsbolag ger både Castellum och Vasakronan toppbetyg i olika kategorier. Rankingen utförs av nederländska GRESB, som samlar och analyserar information åt investerare.
Toppbetyg för svenska fastighetsbolag i internationell ESG-ranking
Fastigheter De svenska fastighetsbolagen Castellum och Vasakronan ligger båda i topp när över 1 500 fastighetsbolag granskats i en internationell hållbarhetsranking. ”Vi hoppas kunna hugga den sista poängen också” säger hållbarhetschef Filip Elland på Castellum, som fick 99 av 100 möjliga poäng.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Indexet jämför bolagen vad gäller styrning, hållbarhetsrapportering, riskanalys och andel miljöcertifierade fastigheter, med mera. Totalt ingår 1 500 fastighetsbolag i 66 länder.
Castellum fick fin placering i ESG-rankingen
Castellum placerade sig på första plats bland kontorsutvecklarna i en av kontorskategorierna.
– Vi är nummer ett enligt GRESB för alla byggbolag som utvecklar kontor, ingen fick högre betyg än Castellum. Ser vi till alla aktörer som utvecklar byggnader fanns där två andra bolag som var på samma nivå som vi betygsmässigt fast som då utvecklar någon annan byggnadstyp, säger Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum.
Engagerad ledning krävs
Han framhåller att det krävs ett stort engagemang från styrelse och vd för att lyckas med hållbarhetsarbetet.
– Detta skapar plattformen som man sedan kan bygga på och som ger möjlighet att driva förändring på riktigt.
GRESB mäter hållbarhetsarbetet på fastighetsnivå. Det innebär att det gäller att ha ordning på sina hållbarhetsdata i minsta detalj. Filip Elland lyfter fram Castellums arbete inom en rad områden: energieffektivisering, vatten, minskade koldioxidutsläpp, avfallshantering och andel certifierade fastigheter. Men även det övergripande arbetet, däribland risker inklusive klimatrisker och hur man engagerar kunder och medarbetare, räknas med.
Ni fick 99 poäng av 100, vad krävs för att ni ska nå full pott?
– Den specifika poängen berör andelen av våra projekt där vi applicerar en netto-noll klimatutsläppscertifiering/standard. Just nu har vi ett pilotprojekt igång inom Castellum, vilket är en av piloterna i Sverige för den nya certifieringen NollCO2. Det är vårt projekt Korsningen i Örebro, ett nytt kontorshus med mål att bli världens första klimatneutrala polishus och byggs helt i trä.
– Att bygga med netto-noll utsläpp är en av branschens absolut största utmaningar där vi just nu sätter ett stort fokus med vår klimatplan för att sätta mål för alla våra nya projekt. Så vi hoppas kunna så småningom hugga den sista poängen där också. Men värt att poängtera är väl att benchmarken varje år skruvas åt eftersom kunskapen och hållbarhetsarbetet utvecklas. Det vill säga nästa år kan det finnas någon ny poäng att hämta vilket sporrar oss, säger Filip Elland.
En ranking med praktisk nytta
Han ser flera fördelar med att placera sig högt i rankingen.
– Dels ger den mig och ledningen objektiv feedback på hur vi presterar jämfört med våra branschkollegor i världen, vad vi är bra på och vad som kan bli bättre. Det är också ett sätt att inspireras av andra fastighetsbolag ur ett globalt perspektiv. Sedan är det så klart så att flera större ägare använder sig av GRESB-data i allt större utsträckning i sina analyser och att ge våra ägare och andra analytiker denna information är såklart viktigt så att de kan fatta kloka och mer hållbara beslut gällande sina placeringar.
Vasakronan: ”Bygger stolthet”
Även Vasakronan fick bra placeringar i indexet. Hållbarhetschef Anna Denell menar att detta skapar en stolthet och inspiration i organisationen, men säger samtidigt:
– Jag vill understryka att det viktigaste för oss inte är att vara det mest hållbara fastighetsbolaget i världen, utan det mest hållbara fastighetsbolaget för världen. Ett exempel på det är hur våra ägare, AP-fonderna, använder vårt resultat. De brukar använda det i dialogen med sina andra fastighetsinvesteringar, både här i Sverige och i andra delar av världen, för att visa att det är möjligt att förbättra sig och nå riktigt högt inom hållbarhet. På så viss påverkar vi andra att också öka sin hållbarhetsprestanda.
Vilka är era viktigaste framgångsfaktorer?
– Jag skulle säga att det framför allt är vårt systematiska sätt att jobba med minskad klimatpåverkan samt att vi var tidigt ute med att miljöcertifiera alla våra projekt.
Vad krävs för att ni ska få den där sista poängen (även Vasakronan nådde 99 av 100 möjliga poäng i sin kategori)?
– Det är framför allt inom vår social påverkan och att vi får till ett lika systematiskt arbetssätt där som för de miljömässiga, till exempel arbetsmiljö och arbetsvillkor i våra byggprojekt. Här har vi helt klart en hemläxa att göra.
Anna Denell anser att det är glädjande att många nordiska fastighetsbolag placerar sig bra i rankingen. Men hon påpekar att kontrollen av de inskickade svaren är svagare i denna ESG-ranking än i andra.
– Prestandadelen bedömer inte hur låg energi- och vattenanvändning, klimatutsläpp och avfallsmängder ett bolag har relativt andra utan bara hur årets resultat inom dessa områden förhåller sig till föregående års resultat. Det är bra för att sporra företag att försöka förbättra sig, men straffar så klart bolag som redan har gjort stora minskningar och som inte längre kan påvisa lika stora minskningar mellan åren. Detta är dock något som undersökningen framöver kommer att fästa större vikt vid, vilket vi välkomnar, säger Anna Denell.