Det är skogsbolaget Södra som genom en Novus-undersökning frågat svenska medborgare om deras inställning till klimatsmart byggande. Totalt genomfördes 1021 digitala intervjuer med svenskar i åldrarna 18-79 år.
Undersökning: Svenskarna vill se nationell satsning för ökat träbyggande
Hållbart byggande
Svenskarna vill se fler hus i trä – även om det kostar mer. Det visar en ny undersökning. Samtidigt vill svenskarna se en nationell strategi för att öka träbyggande.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Resultatet visar att sju av tio svenskar tycker att det är viktigt att Sverige satsar på mer klimatsmarta material vid byggande, även i lågkonjektur. Två av tre tycker att det är viktigt att deras kommun bygger med klimatsmarta material.
– Byggande i trä är ett utmärkt sätt att förädla familjeskogsbrukets skogsråvara och fortsätta den gröna omställningen. Det lagrar koldioxid över längre tid och minskar samtidigt behovet av fossila byggmaterial, säger Lotta Lyrå, vd på Södra i en kommentar.
Fakta
Resultat från undersökningen
- Sju av tio (71 %) tycker att det är viktigt att vi i Sverige fortsätter satsa på mer klimatsmarta material vid byggande, även i en lågkonjunktur.
- Nära två av tre (64 %) tycker att det är viktigt att deras kommun bygger klimatsmarta byggnader.
- Nära två av tre (64 %) skulle vilja att deras kommun framöver använder mer klimatsmarta material när de bygger.
- Hälften (50 %) skulle vilja se en nationell strategi för att öka träbyggandet i nya bostäder Sverige.
- Varannan svensk (49 %) skulle föredra att deras nästa bostad i huvudsak är byggd i trä.
- Sju av tio (69 %) skulle vilja att trämaterialet är synligt i konstruktionen av en byggnad.
- Fyra av tio (39 %) har hört talas om ”korslimmat trä”.
Källa: Södra
Nästan hälften vill se nationell strategi för ökat träbyggande
Vidare visar undersökningen att varannan svensk skulle föredra att deras nästa bostad i huvudsak byggs i trä. Lika många vill se en nationell strategi från politiken för att öka träbyggandet i Sverige.
En strategi för hållbart byggande har redan implementerats i Danmark och innehåller bland annat främjande av träbyggande och utsläppstak för koldioxid, som från och med 2025 kommer att gälla för alla nya konstruktioner.
– Det är av största vikt att vi driver på den gröna omställningen och i Danmark ser vi hur det kan göras. I Sverige har vi tekniken som krävs, och nu behövs tydlig styrning från politiskt håll. Det skulle skicka starka signaler till såväl näringslivet som byggbranschen och kunna ge en rejäl skjuts för det klimatsmarta byggandet, säger Andreas Berge, segmentschef för området Södra Building Systems och ansvarig för Södras byggsystem i trä i en kommentar.