Nu lanserar Citylab manual 4.0, en uppdaterad manual för certifiering av hållbara stadsdelar. Den nya versionen möjliggör för flera typer av projekt att certifieras och vissa hållbarhetsområden har lyfts fram ytterligare.
Uppdaterat certifieringssystem – här är ändringarna
STADSPLANERING
Nu presenterar Sweden Green Building Council (SGBC) nya Citylab, en vidareutveckling av det tidigare certifieringssystemet för hållbar stadsutveckling. Här är ändringarna och fokusområdena du behöver ha koll på.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Manual 4.0 är tydligare i sina instruktioner. Nu anges till exempel certifieringsprocessens tre steg i bild relaterat till planprocessen. Vi har dessutom lyft cirkularitet, klimatanpassning, biologisk mångfald, och social hållbarhet, säger Sigrid Walve, chef på Citylab hos SGBC, till Hållbart Samhällsbyggande.
Sigrid berättar att Citylab alltid haft stort fokus på social hållbarhet, men att området nu fått ett eget fokusområde. Uppdateringen innebär även nya krav på klimatanpassning, tidig kartläggning av cirkulära flöden och bevaring av viktiga kulturmiljöer.
– Vi kopplar även an mot våra byggnadscertifieringar och EU-taxonomin. Vi ville skapa en mer handfast vägledning. Detta då själva syftet med Citylabs process är att den ska underlätta att stadsdelar utvecklas och planeras med hänsyn till nationella hållbarhetsmål och FN:s globala mål för en hållbar utveckling, Agenda 2030, avslutar Sigrid.
Fakta
Här är ändringarna:
Klimatanpassning
En ny indikator, klimat och sårbarhet, har tillkommit. Detta kräver en analys av området avseende klimatanpassning.
Klimatpåverkan
För klimatpåverkan och klimatresurser har cirkulära flöden och cirkulär ekonomi blivit tydligare och kräver att en tidig kartläggning görs i området.
Biologisk mångfald
Biologisk mångfald och rent vatten är ödesfrågor för planeten och dessa har lyfts fram ytterligare, bland annat genom att belysa vatten som resurs. Bland ekosystemtjänster som förtydligats finns jordbruksmark då det är en viktig fråga inom EU-taxonomin.
Övriga nyheter inkluderar:
– En översyn av energi med fortsatt fokus på förnyelsebar, nu även med en hänvisning till Greenhouse Gas Protocol for Cities.
– Indikatorer för ljus: dagsljus, solljus samt belysning.
– Kulturmiljöer har fått en indikator för att bevara, synliggöra och stärka dessa värden vid utveckling av ett stadsutvecklingsområde.
– Koppling mot byggnadscertifieringarna och EU-taxonomin.