Upphandling ska stötta social hållbarhet inom bygg

Social hållbarhet Regeringen har givit Upphandlingsmyndigheten i uppdrag att utveckla stöd för ökad social hållbarhet vid upphandlingar inom bygg- och anläggningssektorn. Det handlar bland annat om jämställdhet, barnperspektiv och arbetsrättsliga frågor.

Upphandling ska stötta social hållbarhet inom bygg
Barnperspektivet glöms lätt bort när byggprojekt ska handlas upp. Foto: StockAdobe

Upphandlingar av bygg- och anläggningsarbeten ska bli mer socialt hållbara. Det hoppas regeringen, som gett Upphandlingsmyndigheten i uppdrag att utveckla och informera i frågan. Det handlar enligt bostadsminister Märta Stenevi om att inkludera krav på till exempel jämställdhet och arbetsrätt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Företag som redan i dag arbetar för jämställdhet, icke-diskriminering och som erbjuder bra villkor ska inte missgynnas i konkurrensen om offentliga uppdrag jämfört med företag som väljer att ta kortsiktiga genvägar på arbetstagarnas bekostnad. Med tydligare kravställning vid upphandlingar kommer arbetsförhållandena i branschen kunna förbättras, säger bostadsminister Märta Stenevi i ett pressmeddelande.

I första hand en informationsinsats

Det handlar i första hand om att informera, och tanken är att byggbranschen ska kunna locka fler att börja arbeta där om arbetsmiljön blir bättre.

Ellionor Triay Strömvall ansvarar för social hållbarhet på Upphandlingsmyndigheten.

Vilka utmaningar ser du i uppdraget?

Ellionor Triay Strömvall.

– Jag ser att det finns väldigt många problem kopplade till social hänsyn och bygg som ju är svåra nötter att knäcka. Det kan handla om arbetsplatsolyckor, eller bristande barn- eller jämställdhetsperspektiv, säger Ellionor Triay Strömvall.

Finns det regelverk eller liknande som hindrar den här typen av krav vid upphandling, som du ser det?

– Jag tror inte att det är lagar som sätter käppar i hjulen, jag tror mer att det handlar om kunskapshöjande insatser. Det gäller att tänka nytt och inte som man alltid har gjort. Det har man mycket att vinna på!

Upphandlingsmyndigheten kommer att arbeta med uppdraget under resten av 2021 och 2022.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan