Omkring 3000 personer dör i förtid i Sverige varje år på grund av sjukdomar eller skador till följd av jobbet, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. Byggbranschen är extra utsatt och 2022 omkom 13 personer i olyckor i anslutning till byggverksamhet. Under 2023 har ytterligare fem personer omkommit.
Upprop från byggbranschen: ”Vi talar om nästan en död byggnadsarbetare i månaden”
Social hållbarhet I Sverige toppar byggbranschen statistiken över dödsolyckor på arbetsplatser – och trots regeringens nollvision är antalet dödsfall oförändrade över tid. I anslutning till Världsdagen för arbetsmiljö manifesterar idag byggnadsarbetare runt om i landet för att synliggöra det och minnas alla som omkommit.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Enligt en rapport från arbetsmiljöverket hade i princip alla granskade dödsolyckor kunnat undvikas med ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete och säkerhetskultur.
För att uppmärksamma det, och minnas de som omkommit, manifesterar byggnadsarbetare runt om i landet idag under Världsdagen för arbetsmiljö, Workers´ Memorial Day.
– Vi talar om nästan en död byggnadsarbetare i månaden. Och det blir knappt en notis i tidningen när det sker. Siffrorna ser likadana ut år efter år, det är helt oacceptabelt. Alla ska komma hem till sina nära och kära efter arbetsdagen, så enkelt är det, säger Johan Lindholm, förbundsordförande för Svenska Byggnadsarbetareförbundet, Byggnads, i en kommentar.
”Mer måste göras för att städa ut den osunda konkurrensen”
I en debattartikel i Eskilstuna Kurriren skriver Jan Andersson, ordförande för Byggnads Mälardalen, att ”arbetsgivaren har ansvar för arbetsmiljön, och i det ingår att på alla vis motverka stressade situationer som kan leda till att rutiner frångås. Vi vet att alla inte klarar av att ta det ansvaret och då behövs fler och bättre kontroller”.
Vidare skriver han att prispress och underbudskonkurrens från oseriösa företag är en stor del av problemet, och att ”mer måste göras för att städa ut den osunda konkurrensen”.
”Alla ska komma hem efter arbetsdagen”
Han menar att det är upp till branschen att ta ansvar och att det just nu pågår avtalsförhandlingar, där Byggnads viktigaste krav är att ”identifiera och sparka ut fuskarna”. Men han menar att även stat och kommun har ett stort ansvar som beställare, och att det inte sällan finns oseriösa företag på offentligt finansierade projekt så som skolor, kommunala bostäder eller infrastrukturprojekt.
”Alla ska komma hem efter arbetsdagen, det måste vara en självklarhet i Sverige och i Mälardalen år 2023. Men då måste också både huvudentreprenörer och beställare ta sitt ansvar för att skapa en frisk byggbranschen där seriösa företag kan konkurrera med kvalitet och god arbetsmiljö” avslutar han.