Kommunernas energi- och klimatrådgivning bidrar till ökad kunskap hos hushåll, föreningar och företag, vilket leder till minskad energianvändning. Det slår Energimyndigheten fast efter att ha gjort en större utvärdering av verksamheten som pågått i över 40 år.
Utvärdering: Så fungerar den kommunala klimatrådgivningen
ENERGIEFFEKTIVISERING Kommunernas klimat- och energirådgivning har funnits i över 40 år. Nu har verksamheten utvärderats.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Enligt utvärderingen har energi- och klimatrådgivningen ökat medvetenheten och kompetensen hos de rådsökande, vilket påverkar beslut om energieffektiviseringsåtgärder positivt. Andra effekter som identifierats är att stödet från rådgivningen resulterar i kortare beslutstider och att de rådsökande känner sig mer tillfreds och trygga med sina beslut. Efter kontakt med rådgivningen har åtgärder som tilläggsisolering, byte av värmesystem, installation av energiglas och luft-och vattenvärmepumpar genomförts.
Energimyndigheten konstaterar att antalet rådsökande ökade rekordmycket under 2022 när elpriserna steg kraftigt. Även om priserna minskade något under 2023, var efterfrågan på opartisk rådgivning fortfarande högre än 2021.
Energi- och klimatrådgivningen finansieras av Energimyndigheten, har funnits i över 40 år och erbjuds kostnadsfritt i 289 av Sveriges 290 kommuner.