Vattenfall satsar på träbyggnation

ENERGI Vattenfall har ingått en samarbete med det svenska innovationsföretaget Modvion med målet att kunna använda vindkraftstorn i trä för sin landbaserade vindkraft.

Vattenfall satsar på träbyggnation
Foto: Vattenfall

Vattenfall kommer att utvärdera det svenska innovationsföretagets Modvions trätorn, för att kunna använda dem i kommande vindkraftsparker.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

FAKTA

Vindkraftstorn i trä

  • Vindkrafttorn i trä byggs i moduler och monteras sedan på plats.
  • Träets lägre vikt och modulkonceptet gör det möjligt att bygga högre torn som kan transporteras på allmänna vägar.
  • I april reste Modvion det första trätornet på Björkö utanför Göteborg, ett 30 meter högt torn och 2022 byggs det första kommersiella tornet.

Källa: Vattenfall

 

– Vi ser stora vinster med att bygga vindkraftstorn i trä, både för klimatet och för att sänka kostnaderna för ny förnybar elproduktion. Vi är fast beslutna att göra det möjligt att leva ett fossilfritt liv inom en generation och detta kan vara ett viktigt steg på vägen dit, säger Daniel Gustafsson, chef för utveckling av landbaserad vindkraft på Vattenfall i en kommentar.

Omkring en fjärdedel av den klimatpåverkan som uppstår när ett vindkraftverk produceras kommer från tornet, som oftast tillverkas i stål men ibland även betong.

Enligt ett pressmeddelande från Vattenfall kommer stål att användas även fortsättningsvis i flera delar av vindkraftverken. Men genom att bygga tornen i trä kan koldioxidutsläppen från tillverkningen minskas med cirka 25 procent enligt bolagets beräkningar.

Modvion och Vattenfall har tecknat en avsiktsförklaring där tekniken kommer att utvärderas med målet att framöver leverera vindkrafttorn i trä till Vattenfall som har en portfölj med potential om cirka 5000 MW för projekt på land, under utveckling eller byggnation, på sina olika marknader.

 

Hållbart byggande

Samhälls- och stadsplanering

Energi

Politik och juridik

Social hållbarhet

Platsannonser