Under 2019 utnämndes Vasakronan till Europas mest hållbara fastighetsbolag och det nionde mest hållbara i världen. Och för några veckor sedan prisades Fredrik Wirdenius för hållbart ledarskap av Nätverket för Hållbart Näringsliv (NMC).
Wirdenius: Hållbarhetsarbete kittar ihop företag
HÅLLBART BYGGANDE Fredrik Wirdenius jobbar just nu, efter elva år som vd, sina sista veckor på Vasakronan. I en intervju med Hållbart Samhällsbyggande berättar han om varför det lätt blir konservativt i byggbranschen när det kommer till att testa nytt, vad han är mest stolt över i Vasakronans hållbarhetsarbete och vad han skulle velat jobba mer med.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Han jobbar just nu sina sista veckor på Vasakronan, exakt vad han kommer jobba med framöver är ännu inte officiellt men han har nämnt att han gärna jobbar inom stadsutveckling.
Vad i Vasakronans hållbarhetsarbete är du mest stolt?
– Redan tidigt satte vi fokus på energianvändningen och vi har halverat den på åtta år i vårt fastighetsbestånd vilket har varit en enorm resa. Det görs mycket inom energieffektivisering för nya fastigheter men det är i det befintliga beståndet som vi har störst möjlighet att göra skillnad.
Arbetet för minskad energianvändning har enligt Fredrik Wirdenius skett genom investeringar i ny teknik och kunnig personal.
– Kunskaperna för att drifta fastigheten saknas ofta så vi har fokuserat på att få in duktiga människor som sköter anläggningarna, säger han.
Synsättet på hållbarhetsfrågorna inom Vasakronan som något som han är väldigt stolt över.
– Hållbarhet är inte en separat fråga hos oss utan den är integrerad som en del i affären. Jag ser den även som ett bra ”varför” som kan engagera alla medarbetare i en organisation. Har man till exempel nöjda kunder som sitt ”varför” kan det fortfarande vara svårt för de som jobbar med ekonomifrågor att känna igen sig. I hållbarhet kan man hitta vinklar som fungerar för alla, det kittar ihop företaget på ett bra sätt, säger han.
Vad har varit den största utmaningen med att jobba med hållbarhetsfrågor inom fastighetsbranschen?
– Byggprojekt handlar nästan alltid om miljardinvesteringar så det blir dyrt att misslyckas. Därför blir det lätt konservativt när det gäller att få in ny teknik och nya material, man håller sig till beprövade metoder.
Stål och betong med stort koldioxidavtryck dominerar i vår bransch. Att få in mer trä tror jag är en väg framåt. Naturligtvis också betong med lägre klimatavtryck.
Vad gäller energi vill jag gärna se mer solenergi som kan bli en viktig del av helheten. Vi kommer också behöva jobba med lösningar som kan kapa effekttoppar, exempelvis olika batterilösningar. När nya lösningar testas är det viktigt att det testas i pilotprojekt som är möjliga att skala upp och rulla ut brett. Att skjuta av enstaka isolerade projekt gör ingen skillnad.
Vad har varit den största lärdomen för dig i arbetet med hållbarhetsfrågor?
– Det som man som vd pratar om blir viktigt i företaget. Så det är viktigt att prata om dessa frågor och det är viktigt att inspirera så att det inte bara blir teknokratiskt och tråkigt.
Sedan har jag även märkt att ibland börjar man med något utan att riktigt veta vart det kommer att ta vägen. Men känner man att det är rätt väg är det bara att gå igång.
När vi började miljöcertifiera våra fastigheter visste vi inte det sedan skulle kunna hänga ihop med vår finansiering och gröna obligationer. Det är roligt när man kan koppla ihop olika åtgärder och ta arbetet till nya nivåer.
Finns det någon hållbarhetsfråga där du önskar att ni hade kunnat bidra och göra mer?
– I vår bransch upplever jag att våra kunder är intresserade men inte drivande. Många tror att kunderna sätter agendan men det är nog mer på individnivå, på företagsnivå är det inte riktigt så skarpt. Så vad vi kan göra bättre är att inspirera fler företag till att ställa hållbarhetskrav.