Här är vanligaste arbetsplatsolyckan – Nu startar inspektionerna

Olyckor Vissa arbetsplatsolyckor är betydligt vanligare än andra. Nu startar Arbetsmiljöverket en riktad inspektionsinsats över hela landet.

Här är vanligaste arbetsplatsolyckan – Nu startar inspektionerna
Nära 30 procent av arbetsplatsolyckorna där arbetstagare halkar eller snubblar resulterar i frakturer som exempelvis benbrott. Foto: Arbetsmiljöverket.

Under perioden 2019 till 2023 rapporterades 31 000 fall av sjukfrånvaro till följd av arbetsplatsolyckor där personer har snubblat eller halkat och skadat sig. Nära 30 procent av olyckorna resulterar i frakturer, såsom benbrott, medan hjärnskakningar eller hjärnskador utgör sex procent av fallen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Det är i det enkla som många fallolyckor sker. En fallolycka kan leda till omfattande sjukskrivning om det vill sig riktigt illa. Man ska inte förringa risken att snubbla, för det är lätt hänt och konsekvenserna kan bli stora, säger Malin Cato som är projektledare för inspektionsinsatsen på Arbetsmiljöverket, i en kommentar.

Nu ska Arbetsmiljöverket inspektera hur arbetsgivare hanterar riskerna för halk- och snubbelolyckor på arbetsplatser. Inspektionen börjar den 2 maj och omfattar hela landet. Drygt 400 arbetsplatser kommer att granskas, främst företag med över nio anställda och de som inte har inspekterats de senaste tre åren.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan