Ikea skippar parkeringsplatser till nya varuhuset

ARKITEKTUR I ett varuhus som just nu byggs i Wien riktar Ikea in sig på fotgängare, cyklister och personer som åker kollektivt. Det blir noll parkeringsplatser men plats för 160 träd enligt arkitektfirman som designat byggnaden.

Ikea skippar parkeringsplatser till nya varuhuset
Illustration: Jo&Joe

Ikea bygger just nu ett nytt varuhus på sju våningar i centrala Wien som förväntas bli klart 2021.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Byggnaden kommer inte att tillhandahålla några parkeringsplatser till sina kunder utan är enligt Ikea inriktad på fotgängare, cyklister och personer som åker kollektivt och bor i stadens centrum.

  – Konceptet fokuserar på de nuvarande trenderna och tar hänsyn till det dramatiskt förändrade shoppingbeteendet samt en ny form av rörlighet utan bil, skriver Ikea i pressmeddelande.

  Platsen ligger bredvid ett spårvagnshållplats och tre minuters promenad från närmaste tunnelbanestation. Den är även lättillgänglig för cyklister.

  Det som kunderna inte själva kan bära hem från shoppingturen kommer att levereras från ett nytt logistikcentrum en bit bort.

  Vandrarhem istället för parkeringshus

  Utan behov av parkering fanns det mer plats för andra verksamheter enligt Jakob Dunkl, ägare till arkitektfirman Querkraft.

  – Det påverkade vår design radikalt, säger han till tidningen Fast Company.

  Istället för att använda två våningsplan till garage blir det nu även två vandrarhem i byggnaden enligt Querkraft. Och en takterass som kommer att vara öppen för allmänheten.

  Fastigheten är designad med extra balkonger för att att ge plats åt träd som ska hjälpa till att skugga glasfasaderna och hålla butiken sval under varma dagar. Det kommer totalt bli 160 träd, på fasader och tak enligt Querkraft.

  Wien, som står inför ökande värmeböljor till följd av klimatförändringarna, anlägger flera nya parker i staden och uppmuntrar arkitekter att integrera kylstrategier i nya konstruktioner.

  Läs mer här

   

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan