Lista: 3 tips för hållbar kontorsinredning

Återbruk Offentliga verksamheter har under det senaste året köpt in 99 procent nyproducerade möbler – endast 1 procent är begagnat. Här är tre tips för att göra kontorsinredningen mer hållbar.

Lista: 3 tips för hållbar kontorsinredning
Foto: Adobe stock.

Sedan drygt ett år tillbaka finns ramavtal på plats som möjliggör för allt från statliga verk till kommunala bolag att välja hållbart när de inreder. Trots att stora resurs- och klimatmässiga vinster finns att göra, används avtalen i liten utsträckning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    Kammarkollegiet rapporterar att 99 procent av möbelinköpen år 2022, värda 740 miljoner kronor, var nya. Statistik för regioner och kommuner, som också följer Adda Inköpscentralens avtal, visar samma trend med 99 procent nyproduktion under det senaste året.

    – Verksamheter har generellt en mycket positiv inställning till hållbar utveckling – ändå handlar man nästan uteslutande nyproducerat. Här behöver vi prioritera kunskapsspridning om ramavtalens funktion och potential, för att fler ska bryta gamla vanor och testa nya arbetssätt, säger Sebastian God, försäljningschef på Rekomo, i en kommentar.

    Varje år genererar nyproduktion av möbler och inredning 170 000 ton koldioxidutsläpp. Genom att välja återbrukade alternativ till arbetsplatsen kan organisationen minska sina koldioxidutsläpp med upp till 600 kilo per anställd.

    Processen att beställa återbrukade möbler genom ramavtalen skiljer sig heller inte nämnvärt från att handla på nätet som privatperson.

    – Förutom att det är enkelt och smidigt, sitter leverantörerna på stora volymer och ett brett utbud av kontorsinredning. Vi brukar säga att alla de möbler som produceras nya idag redan finns begagnade. Därför kan du få bra hjälp av leverantören att skräddarsy leveransen efter din organisations önskemål, avslutar Sebastian God.

    Rekomos tre tips för hållbar kontorsinredning:

    • Prioritera restaurering

      För det första, utforska möjligheten att reparera eller restaurera befintliga möbler innan du överväger att ersätta dem. Detta är alltid det bästa alternativet innan du gör några nya inköp.
    • Utforska återbruksmarknaden

      Om det är nödvändigt med nya möbelinköp, bör du alltid i första hand utforska möjligheterna på andrahandsmarknaden. Rekomo rekommenderar att du konsulterar de omfattande listorna över återbrukade kontorsinredningsleverantörer på respektive ramavtals hemsida.
    • Hållbarhet vid nyproduktion

      Om du ändå måste göra enstaka inköp från nyproduktionsmarknaden, tänk då noga på hållbarheten. Prioritera kontorsinredning som tillverkats av miljövänliga material och som är tåliga eller enkla att reparera. På så vis kan dina inköp användas och uppskattas under en lång tid. Innan du kastar fungerande möbler, överväg även om de kan återanvändas någon annanstans.
    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan