Så ska unga forma cirkulär stadskärna i Trollhättan

Cirkulär ekonomi Hur kan stadskärnan formas för att bli en plats för att främja cirkulär konsumtion? Det ska Trollhättan stad nu ta reda på i ett nytt projekt som involverar unga medborgare.

Så ska unga forma cirkulär stadskärna i Trollhättan
Foto: Adobe Stock.

Under våren 2023 ska tio deltagare i åldrarna 18–35 utforska om linjära vanor kan bytas mot cirkulära i Trollhättans stadskärna. Det handlar alltså om att testa ungas upplevelser av att hyra specifika produkter, laga sådant som är trasigt och köpa produkter på second hand. Deltagarna kommer att bli tilldelad uppdrag som att hyra ett klädesplagg, handla plastfritt eller laga en trasig vara.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Enligt siffror från Naturvårdsverket är konsumtionen en stor källa till Sveriges utsläpp av växthusgaser, där varje person släpper ut cirka 8 ton per person och år. Av dessa 8 ton kommer cirka 60 procent från hushållens egen konsumtion.

  – Att utforska hur vi kan ställa om från linjär till cirkulär konsumtion i Trollhättan är en nyckel för att komma åt de konsumtionsbaserade utsläppen. Och då är sådana här utvecklingsprojekt otroligt viktiga, säger Linda Danell, Projektledare klimatneutral stad i en kommentar.

  I slutet av projektet ska deltagarna ta fram förslag på hur stadskärnan som plats för cirkulär ekonomi kan främjas. Planen är att därefter använda det för att fortsätta utvecklingsarbete med aktörer i Trollhättans stadskärna.

  Projektet genomförs med 300 000 kronor i stöd från Västra Götalandsregionen och är en del av satsningen Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om.

  – Finansieringen innebär att vi kan växla upp vårt arbete med utvecklingen av stadskärnan, i linje med den utvecklingsstrategi som nyligen antogs, säger Johan Bengtsson, Samhällsbyggnadschef på Trollhättans Stad i en kommentar.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan