Stora fördelar med återbrukad natursten

ÅTERBRUK När det nordiska naturstensföretaget testade att sälja återbrukad sten insåg man snabbt att det både blev billigare och snabbare för kunderna.

Stora fördelar med återbrukad natursten
Foto: Adobe Stock.

Det nordiska naturstensföretaget Zurface har börjat återvinna naturstensprodukter som tidigare kasseras från byggprojekt. I stället för att slängas, köps naturstenen in, tvättas, sorteras och säljs på nytt. Företaget konstaterar nu, efter att ha testat modellen, att det inte bara är mer hållbart att återanvända naturstenen utan också billigare. Återbruket ger till och med snabbare leveranser ut till byggarbetsplatserna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Det borde vara en självklarhet att återanvända en sten som kommer hålla i 100 år till – och som finns på vårt lager och inte behöver nyproduceras efter beställning. Dessutom råder brist på natursten i hela Europa, så i längden har vi inget val som jag ser det. Vi måste börja återanvända och jag är stolt över att ta ledningen i det arbetet, säger Zurfaces vd Eric Waxin i en kommentar.

Sedan tidigare återbrukas ofta gatsten från trotoarer och vägar.

– Nu tar vi det vidare med i stort sett alla andra naturstensprodukter som kantsten, hällar, trappor, murar och stolpar. Enda undantaget är om stenen är sönderslagen eller om det är asfalt på, säger Eric Waxin.

Företaget noterar även bristen på natursten i Europa och ser återvinning som en nödvändighet. Zurface är nu i diskussioner med flera leverantörer och ser en växande efterfrågan från kommuner, arkitekter och byggbolag. På sikt förväntar sig bolaget att återanvänd natursten kommer att bli lika efterfrågad som företagets nya naturstensprodukter.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan