Svanenmärkt byggande har fördubblats i Norden

HÅLLBART BYGGANDE Ny statistik visar att intresset för hållbart byggande fortsätter att öka enligt Nordens officiella miljömärkning Svanen.

Svanenmärkt byggande har fördubblats i Norden
Foto: Adobe Stock

Enligt ett pressmeddelande från Svanen har antalet bostadsenheter, det vill säga lägenheter, radhus, villor, förskolor och skolor som lever upp till Svanens krav nästan fördubblats i Norden de senaste två åren.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Det finns idag  34 700 Svanenmärkta bostadsenheter, färdigbyggda och under konstruktion, i de nordiska länderna.  Motsvarande siffror för Sverige var
  28 000 i januari 2020.

  Det finns även ett ökat intresse här för att bygga Svanenmärkta skolor och förskolor enligt Stefan Björling, affärsområdeschef chef för Hus och renovering

  – Svanens krav kan bidra till en mer hållbar arbetsmiljö för våra unga. Kraven tas fram ur ett helhetsperspektiv så att byggnaden är energieffektiv och att byggprodukterna har granskats utifrån ett hälso- och miljöperspektiv, säger han i en kommentar.

  Han hänvisar till en studie från Örebro universitet som visat att Svanenmärkta förskolor har en mer hälsosam inomhusmiljö.

  Än så länge har inte coronapandemin påverkat de byggprojekt som pågår.

  – Vi hoppas att de stimulansåtgärder som planeras tar sikte på ett hållbart byggande. Det är absolut nödvändigt om byggsektorn ska kunna bidra till att nå de globala och nationella hållbarhetsmålen, säger Stefan Björling

  Läs studien här

   

   

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan