Säkerhetsklassade byggnader kräver material som klarar höga krav på funktion och hållbarhet över tid, vilket gör materialvalet avgörande.
Trä ersätter betong i framtidens fängelser
MATERIAL Just nu pågår en kraftig utbyggnad av svenska fängelser och häkten – samtidigt står bygg- och fastighetssektorn för en stor del av Sveriges utsläpp. Nu ska ett nytt projekt utreda om säkerhetsfastigheter kan byggas med trä i stället för stål och betong.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Kriminalvården meddelade förra året att de planerar en rekordstor utbyggnad av landets fängelser och häkten. Fram till 2033 ska antalet platser öka från 10 000 till 27 000. Samtidigt står bygg- och fastighetssektorn för över 20 procent av Sveriges växthusgasutsläpp, och sektorn arbetar intensivt för att minska sin klimatpåverkan.
Nu undersöker ett projekt inom BioInnovation hur trä och biobaserade material kan ersätta mer klimatbelastande material i säkerhetsbyggnader som häkten och fängelser.
– Vi ska halvera vårt klimatavtryck till år 2030, vi behöver titta brett och öppna upp för nya byggmetoder och material. I säkerhetsbyggnader har vi högt ställda krav på de material som används och där ser vi att det finns potential att öka användningen av trä och andra biobaserade material, säger Kajsa Marsk Rives, hållbarhetschef på Specialfastigheter, i en kommentar.
Utöver minskad klimatpåverkan anser Specialfastigheter att användningen av biobaserade material skulle ge en större variation i materialval och minska risken för materialbrist i byggprojekt. Detta förutsätter dock att det sker kostnadseffektivt, utan att kompromissa med kravbilden eller förlänga byggprocessen.
Komplexa krav
För att använda trä i säkerhetsklassade byggnader krävs mer kunskap om materialens funktion och hållbarhet. Byggnader som fängelser ställer komplexa krav på robusthet, brand- och fuktsäkerhet samt att materialen ska bidra till en trygg boende- och arbetsmiljö. Samtidigt behövs underhållsfria lösningar, då reparationer som kräver evakuering är svåra att genomföra.
– Vår förstudie visar att det finns en stor klimatbesparing i att använda biobaserade material och resultaten hittills lyfter fram trä i vägg- och bjälklagselement som ett särskilt intressant område. Så här i uppstarten av projektet ser vi till att göra rätt prioriteringar, vi ska varken sikta för högt eller lågt, säger Karin Sandberg, projektledare RISE.
En modul kommer att byggas för att testa och demonstrera träets möjligheter. I modulen monterar projektpartnern SSC Klingan sin säkerhetsdörr i trä, som redan används av Kriminalvården.
– Klarar träprodukter de här högt ställda kraven öppnar det för att använda trä också i andra säkerhetssammanhang framöver, avslutar Karin Sandberg.