Allt fler kontor i Stockholm står tomma

KONTOR I centrala Stockholm ökade vakansgraden under hösten, med undantag för Central Business District, som fortsätter att vara ett stabilt område. Det visar en ny rapport.

Allt fler kontor i Stockholm står tomma
Omsättningen på lokaler förväntas vara något lägre under 2023 jämfört med 2022 och förväntas inte generera betydande nettouthyrning.

Efterfrågan på moderna, nyrenoverade lokaler i centrala lägen fortsätter att växa i en snabbare takt än efterfrågan på äldre, mindre moderna lokaler i mindre attraktiva områden. De norra delarna av marknaden har en svagare utveckling jämfört med city och Söderort. Det visar en ny kartläggning av Citymark Analys.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    – Kontorsvakanserna fortsätter öka på Stockholmsmarknaden som helhet. De norra delarna är hårdast drabbade medan läget är lite ljusare i innerstan och i söderort. Allra bäst går det i Central Business District där vakansgraden sjunkit märkbart den senaste tiden, säger Gabriella Billquist, analytiker på Citymark Analys, i en kommentar.

    I centrala Stockholm låg vakansgraden på 7,5 procent, vilket är en ökning från 7,2 procent under våren och markerar den högsta nivån som registrerats sedan 2010. I söderort var vakansgraden 10,5 procent, vilket visade en marginell minskning jämfört med våren. Däremot ökade vakansgraden i norrort till 16,9 procent.

    Citymark Analys har också granskat omsättningen på kontorshyresmarknaden. Under 2022 skedde en snabb återhämtning, men hittills i år har omsättningen varit lägre än föregående år. Deras prognos för 2023 förutspår en minskning med 6 procent i antalet uthyrningar. I kvadratmeter beräknas nedgången vara 12 procent och landa på cirka 475 000 kvadratmeter, vilket är under det historiska genomsnittet.

    – Den svagare ekonomiska utvecklingen påverkar Stockholms kontorsmarknad. Bruttouthyrningen har fallit tillbaka hittills i år. Vi kan också konstatera att omsättningen inte genererar mycket nettouthyrning då den uthyrda kontorsytan har minskat i nästan samtliga områden, avslutar Tor Borg, analyschef på Citymark.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan