Återbruk halverade möbelbudgeten: ”Logistiskt pussel”  

ÅTERBRUK Det lönar sig att satsa på återbruk. Det konstaterar Region Skåne efter en verksamhetsflytt. Målet var att återbruka så mycket som möjligt – resultatet blev en halverad möbelbudget.

Återbruk halverade möbelbudgeten: ”Logistiskt pussel”  
Region Skånes satsning på att återanvända möbler har visat sig vara lönsam. Foto: Adobe Stock.

Projektet genomfördes på Öron-näsa-halsmottagningen i Malmö. Fyra verksamheter skulle flytta in i gemensamma lokaler på mottagningen och regionen gick in med målet att återbruka så mycket som möjligt. Resultatet blev att 74 procent av möblerna återbrukades och möbelbudgeten halverades.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Regionen beskriver att framgångarna lyckades genom ett ”omfattande logistiskt pussel”, samt en genomtänkt gestaltning av färg, material och funktion, vilket gjort att de återbrukade möblerna inte uppfattas som återbrukade.

  – Att integrera cirkulär ekonomi är en utmaning som kräver tid och engagemang. Men de ekonomiska besparingarna och den positiva miljöpåverkan gör det mödan värt, säger Annika Johansson, projektledande inredningsarkitekt i en kommentar.

  Projektet är en del av Region Skånes satsning på att återanvända möbler i stället för att kasta dem. Bland annat finns sedan 2020 krav på återbruk vid val av möbler i offentliga miljöer. En central del av arbetet är regionens möbelförråd som där skrivbordsstolar, bord, fåtöljer och andra typer av möbler som inte längre används förvaras. Nu finns mobilområdet även online, för att verksamheter ska kunna ta del av utbudet och boka möbler.

  – Den digitala plattformen fungerar som en online marknadsplats liknande Blocket, säger Annika Johansson i en kommentar.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan