Cementa inleder process för att bygga CCS-anläggning

BYGGMATERIAL För att få ner koldioxidutsläppen från sin cementproduktion planerar Heidelberg Cement att bygga en CCS-anläggning i Slite på Gotland. Den förväntas stå klar 2030. Koldioxiden som samlas in ska sedan transporteras till en lagringsplats i Norge.

Cementa inleder process för att bygga CCS-anläggning
Cementas fabrik i Slite Foto: Cementa

Cementindustrin står för ungefär 7 procent av de samlade globala koldioxidutsläppen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

För att minska dessa bedömer Heidelberg Cement att det krävs så kallade CCS-lösningar (carbon capture and storage), där koldioxid fångas in och transporteras till en permanent lagringsplats flera kilometer ner i berggrunden.

Nu planerar bolaget att bygga en ny CCS-anläggning i Slite på Gotland. Tre fjärdedelar av den cement som används för betongtillverkning i Sverige tillverkas idag i Cementas fabrik i Slite.

Planerar att bli klimatneutrala

Koldioxiden som samlas in ska sedan lagras i en anläggning i Brevik i Norge som just nu byggs.

– Vår starka målsättning att etablera en CCS-anläggning i Slite innebär att Sverige har en chans att bli världsledande på klimatneutral cementproduktion. Utifrån vår goda erfarenhet av samarbetet med Norges regering och deras beslut att satsa på den här tekniken, så väljer vi nu att växla upp våra ambitioner till en fyra gånger så stor anläggning för koldioxidinfångning i Sverige, säger Giv Brantenberg, vd för HeidelbergCement norra Europa i ett pressmeddelande.

Elbehovet femdubblas

HeidelbergCement har inlett en förstudie som rör frågor kring teknikval, miljöpåverkan, juridiska frågor, finansiering, logistik och energiförsörjning.

Elbehovet beräknas femdubblas jämfört med idag och kräver väsentliga elnätsuppgraderingar både till och på Gotland.

Utveckling, tillståndsprocesser och byggperiod bedöms ta cirka tio år.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan