Den 28 oktober lämnade Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, över 27 åtgärdsförslag till miljö- och klimatminister Isabella Lövin, och näringsminister Ibrahim Baylan.
Fossilfritt Sverige: Onödiga transporter måste bort
FOSSILFRIHET
Av de 27 åtgärdsförslag som Fossilfritt Sverige lämnade över till regeringen tidigare i veckan rör sju stycken bygg- och anläggningssektorn. För att byggindustrin ska kunna använda bergkross, gammal betong och asfalt direkt i nybyggnation föreslås nya definitioner och regler för klassning av avfall.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Förslagen är ett inspel till den klimathandlingsplan som regeringen ska lägga fram senare under hösten. Sju stycken av förslagen rör bygg- och anläggningssektorn.
Kan definieras som resurser istället för avfall
För att öka cirkulariteten inom byggsektorn föreslås nya definitioner och regler för klassning av avfall .
– Det handlar främst om att få bort en massa onödiga transporter, säger Svante Axelsson.
Han påpekar att mycket av det som idag definieras som avfall istället skulle kunna omvandlas till resurser direkt på byggplatserna.
– Men spränger och åker iväg med bergkross, och kommer tillbaks med makadam. Även mycket asfalt skulle kunna bli ny asfalt på plats. Mycket kan vinnas genom att vi omdefinierar vissa avfall som resurser, säger han.
Inför att det år 2022 införs krav på klimatdeklarationer för nya byggnader föreslås att dessa krav även ska innefatta ett livscykelperspektiv. För att klimatberäkningarna ska göras så tidigt som möjligt i byggprocessen.
– Marknaden är satt ur spel, det går inte att välja utifrån dessa parametrar idag, säger Svante Axelsson.
Branschen vill även se en öppen databas med klimatdata som är livscykelbaserade, kvalitetssäkrade och representativa för bygg- och anläggningssektorn i Sverige.
Staten behöver vara en duktig konsument
För de tyngre utsläpparna, som exempelvis värmesektorn och cementindustrin kommer det enligt Fossilfritt Sverige att krävas en CCUS-strategi (Carbon capture, utilisation and storage). Förslaget är att Energimyndigheten utreder om marknadspotential, hinder och möjligheter för detta.
Investeringskostnaderna för CCS-anläggningar (Carbon Capture Storage) är höga och riskfyllda. Men enligt Svante Axelsson kommer själva kostnaden för koldioxidlagring, när anläggningen väl är på plats, kunna likställas och kvittas mot vad utsläpparna idag betalar för utsläppsrätter och koldioxidskatter. Det finns önskemål om statlig hjälp med investeringskostnaderna för CCS- anläggningarna.
– Men främst behöver staten vara en duktig konsument. 30 procent av cementen används idag till vägar och järnvägar. Genom att köpa klimatneutral cement minskar man risken för de kostsamma investeringarna, säger Svante Axelsson.
På frågan av vilken av aktörerna inom byggsektorn som kräver störst omställning och hjälp svarar Svante Axelsson att det är just cementindustrin.
– Den är klurigast, där råder det störst oklarhet om finansiering, av både CCS-teknik och elektrifiering av tillverkningen, säger han.
Fossilfritt Sverige kommer strax att påbörja arbetet med att utreda eventuella resurskonflikter mellan de olika färdplanerna.
– Vi kommer titta på alla färdplaner horisontellt, då vi vet att det finns mycket press på vissa resurser som exempelvis bioenergin, säger han.