Hållbarhetsfokus när 60-talsfastighet förädlas

Renovering När MVB planerar renoveringen av en fastighet från 60-talet på Fridhemsplan i centrala Stockholm, är hållbarhetsambitionerna särskilt höga.

Hållbarhetsfokus när 60-talsfastighet förädlas
Visionsbild Väktaren 35. Foto: Alecta Fastigheter.

Alecta Fastigheters byggnad vid Fridhemsplan, Väktaren 35, håller på att renoveras för att kunna rymma hotell, restaurang, kontor och handelsyta.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Kontorsfastigheten från 1964 får två nya våningar, varav den 11:e våningen blir en takrestaurang med panoramautsikt. Renoveringens mål är att göra huset mer publik och tillgänglig, vilket ska öka liv och aktivitet i området dygnet runt.

– Vi är stolta över att ha fått förtroendet att förädla Väktaren 35 och därmed bidra till att lyfta hela Fridhemsplan. Genom att sätta fokus på återbruk och bevarande förnyar vi inte bara denna ikoniska fastighet, utan också tar ett steg framåt för en mer hållbar och ansvarsfull framtid, säger Tobias Lundberg, vd för MVB Öst, i en kommentar.

I projektet fokuseras det på återbruk och bevarande av material för att minska miljöbelastningen. En betydande del av det befintliga materialet kommer att återanvändas för nya interiörer och möbler i byggnaden. Material och produkter som inte kan återanvändas doneras till olika föreningar.

Hittills har dessa donationer lett till en minskning av koldioxidutsläppen med 23 500 kilo.

– Det här är en fastighetsutveckling utöver det vanliga, även när det kommer till återbruk. Vi ska testa hur material i fastigheten kan återbrukas i inredning, som konst och ska varsamt bevara guldklimpar som dyker upp under rivningsarbetet. Det vi inte kan använda i fastigheten ska vi försöka skänka bort. Det känns väldigt inspirerande att tillsammans med våra samarbetspartners bidra till ökad cirkularitet och minska avfallet, säger Helena Ågren, som är övergripande ansvarig för projektet hos Alecta Fastigheter.

Rivningen av den befintliga interiören sker under våren, där den sista etappen omfattar taket. Efter det startar påbyggnaden med en trästomme. Fasaden kommer att bevaras men renoveras. Målet är att fastigheten ska miljöcertifieras enligt BREEAM Bespoken Outstanding, vilket är den högsta nivån inom BREEAM med stränga krav på miljö, kvalitet och arbetsmiljö.

Renoverings- och påbyggnadsarbetet av Väktaren 35 beräknas vara klart under 2026.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan