Nyligen togs första spadtaget för Europas första parkeringshus med en fasad av återbrukade vindkraftsvingar. Det sex våningar höga huset i Brunnshög, Lund, kommer ha cirka 265 parkeringsplatser.
Här blir uttjänta vindkraftverk till parkeringshus
ÅTERBRUK
Vindkraftens stora rotorblad är svåra att återvinna och riskerar bli ett stort avfallsproblem. I Lund har man dock en lösning – här ska uttjänta rotorblad användas i ett klimatsmart parkeringshus.
– En utmaning är att vindkraftsvingar inte alltid är typgodkända för nya användningsområden, vilket kan skapa hinder med hänvisning till satta regler, säger Martina Bjäre på Lunds kommunala parkeringsbolag.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
förutom återvunna vindkraftsvingar kommer fasaden prydas av växtväggar som bidrar till grönska och biologisk mångfald, samtidigt som de absorberar koldioxid och underlättar dagvattenhantering. Taket utrustas med solceller som försörjer husets 40 laddplatser med el, medan överskottsenergin lagras i batterier för solfattiga dagar.
– Framför allt är vi väldigt stolta över att kunna vara med och bidra till en alternativ lösning på det växande problemet med hur samhället ska hantera uttjänta vindkraftverksvingar. Det finns i nuläget inget bra sätt att återvinna vindkraftsvingar då uppbyggnaden består av en komplex sammansättning av olika material, säger Marina Bjäre på Lunds kommunala parkeringsbolag, LKP, till Hållbart Samhällsbyggande.
Vidare berättar Marina Bjäre att den komplexa sammansättningen av olika material resulterar i att man på många håll helt enkelt gräver ner avfallet, vilket inte gynnar hållbarheten, speciellt inte på lång sikt.
– Att i stället återbruka vindkraftsvingar i byggnationer bidrar till cirkularitet genom att till viss del minska behovet av att utvinna nya resurser, vilket i sin tur leder till minskade koldioxidutsläpp, säger hon.
Växtväggar och egenproducerad el
Utöver växtväggarna på fasaden, som binder koldioxid och skapar mer grönyta, undersöker LKP även alternativ av nektarrika växter som kan gynna pollinering och biologisk mångfald.
– Solcellsanläggningen på taket är kopplat till laddboxarna i parkeringshuset, och tillgodoser våra kunders laddbehov, och även resten av huset, med egenproducerad el. Den el som inte används lagras med hjälp av batterilagring till molniga dagar, och överskottet leder vi ut på det allmänna elnätet som vi då bidrar med att avlasta, säger Marina Bjäre.
Vidare hoppas hon att projektet ska visa hur ”kreativ design och modiga materialval” kan bidra till en mer hållbar stadsutveckling och förhoppningsvis agera förebild för framtida projekt.
– Projektet har också visat värdet av samverkan mellan olika branscher, som parkeringsbranschen och vindkraftsindustrin, vilket kanske ger ringar på vattnet för fler aktörer att söka sig utanför sina bekanta tillvägagångssätt och materialval, avslutar hon.