Intern klimatfond ska öka engagemanget

KLIMAT Istället för att klimatkompensera någon annanstans i världen introducerar nu Stockholmshem en intern klimatfond. Där kan alla medarbetare söka pengar till lokala projekt som minskar klimatpåverkan eller ökar den biologiska mångfalden.

Intern klimatfond ska öka engagemanget
Cykel istället för bil- områdestekniker Charles på väg. Foto: Bengt Alm

Det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem har som mål att bli klimatneutrala 2030.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  För att uppmuntra nya idéer från sina medarbetare startar bolaget nu en intern klimatfond. Där kan all personal söka pengar för att genomföra åtgärder eller projekt som hjälper bolaget att nå klimatneutralitet.

  – I stället för att klimatkompensera någon annanstans i världen, kan var och en av oss direkt påverka vart pengarna ska gå på hemmaplan. Vi hoppas att det leder till både ökat engagemang och eftertanke, säger Johanna Wikander, hållbarhetschef på Stockholmshem och initiativtagare till fonden i en kommentar.

  Enligt Stockholmshem beräknas deras utsläpp av växthusgaser varje år och omvandlar ton fossila utsläpp till kronor. Dessa pengar avsätts sedan till den interna klimatfonden.

  – Detta gör att vi årligen kan stödja flertalet goda projekt och initiativ. Det kan vara sådant som skyddar eller ökar den biologiska mångfalden och ekosystemtjänsterna kring våra fastigheter, eller en ny idé om hur vi ännu snabbare kan minska vår klimatpåverkan. Vi vet att det finns många tankar och idéer bland våra medarbetare och vill ta vara på dem, säger Johanna Wikander.

  FAKTA

  Så funkar klimatfonden

  • Varje år beräknar Stockholmshem sina utsläpp av växthusgaser och har satt en kostnad på ett kilo fossila utsläpp baserat på den svenska koldioxidskatten.
  • Summan ovan avsätts varje år till den interna klimatfonden. År 2020 är fonden cirka 4 miljoner kronor.
  • Åtgärder eller projekt som minskar bolagets utsläpp av växthusgaser alternativt ökar/skyddar biologisk mångfald kan få medel ur fonden. Åtgärden/projektet ska vara något som görs utöver ordinarie verksamhet.
  • När åtgärden eller projektet är utfört görs en återrapportering inklusive hur pengarna har använts.Källa: Stockholmshem
  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan