Lokalanpassning med minimal påverkan – så lyckades Humlegården

CIRKULARITET Brunswick Real Estate har nyligen öppnat sitt nya huvudkontor i Stockholm. Tillsammans med fastighetsägaren Humlegården har lokalerna anpassats med fokus på cirkularitet och hållbarhet. Resultatet: 45 procent lägre klimatpåverkan.

Lokalanpassning med minimal påverkan – så lyckades Humlegården
Foto: Pressbild.

Med det nya huvudkontoret i Stockholm strävar den nordiska fastighetsinvesteraren Brunswick efter att skapa en central mötesplats för hela koncernen. Lokalerna har genomgått en karakteristisk renovering för att passa verksamheten, som nu har flyttat in sedan början av januari 2024.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Det nya kontoret förenar moderna arbetsplatser med välutrustade mötesrum och flera sociala ytor, inklusive gym och omklädningsrum. Målet är att skapa en dynamisk miljö där medarbetare, samarbetspartners och intressenter kan samlas och interagera.

– Hållbarhet är centralt i Brunswicks strategi och i alla våra sex fastighetsbolag, därför var det en självklarhet att också vårt nya kontor ska ha ett lågt klimatavtryck genom smarta lösningar med exempelvis återbruk. Vi är mycket glada över vårt samarbete med Humlegården och ser fram emot att välkomna både medarbetare och samarbetspartners till Brunnsgatan 2, säger Patrik Andersson, Vd på Brunswick Real Estate, i en kommentar.

Fokus på cirkularitet

I arbetet med Brunswicks lokaler har fokus legat på att bevara och återanvända så mycket material som möjligt. Överskottsmaterial har även sålts vidare på andrahandsmarknaden. En central del av strategin är att säkerställa att nya material och lösningar är demonterbara för att möjliggöra framtida återanvändning eller återvinning. Valet av material och komponenter med lång livslängd och enkel underhåll är också en viktig aspekt inom denna strategi.

Kvaliteter som behölls

Lokalerna på Brunnsgatan bestod redan från start av många kvalitativa material som därmed kunde behållas. Detta har resulterat i:

  • Armaturer och pentryn och har renoverats och återbrukats.
  • Befintliga ekgolvet har behållits.
  • Glaspartier har renoverats och återbrukats. Just glas är ett särskilt viktigt material att ta omhand om, då det har en hög klimatpåverkan.
  • Genom att ombestycka infällda armaturer till LED kunde till exempel undertaken behållas.
  • Nya produkter och material har valts med omsorg, med målet att hitta klimatmässigt smarta lösningar i största möjliga utsträckning

Gamla ytor får nya funktioner

Genom att ge befintliga ytor nya funktioner, som att integrera en trappa i atriet till en flexibel mötesplats med förbättrad akustik, har Brunswick Real Estate effektiviserat användningen av utrymmet och samtidigt uppnått betydande klimatbesparingar.

– Vi är mycket glada över att Brunswick har valt att satsa på sitt kontor tillsammans med oss, och att vi delar de höga ambitionerna kring hållbarhet och cirkularitet. Tack vare det goda samarbetet med Brunswick och alla entreprenörer kunde vi applicera vår cirkulära strategi fullt ut i arbetet med lokalerna. Resultatet är en arbetsplats utöver det vanliga, där vi minskade klimatpåverkan med 45 procent jämfört med en mer traditionellt utförd lokalanpassning, säger Viktor Sandberg, Projektutvecklingschef på Humlegården Fastigheter.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan