Ny limlösning ska råda bot på byggavfallet

ÅTERVINNING En ny limlösningen möjliggör återvinning av material som genereras från bygg- och renoveringsprojekt. Något som bidrar till att öka hållbarheten i den byggda miljön och främjar en mer miljövänlig praxis.

Ny limlösning ska råda bot på byggavfallet
Raija Polvinen, chief ecosystem officer på Kiilto.

För att Sverige ska kunna uppfylla de nationella miljökvalitetsmål som relaterar till en ”God bebyggd miljö” är en betydande minskning av bygg- och rivningsavfallet avgörande. Nu har Kiilto lanserat ett lim som kan separeras från materialet, vilket möjliggör återvinning av rivningsavfallet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Raija Polvinen, Chief Ecosystem Officer på Kiilto, förklarar att när ett traditionellt lim torkar och härdar, bildar det en stark molekylkedja, liknande en kedjelänk som används för att låsa cykeln vid en lyktstolpe. Denna kedja binder samman materialen och är extremt svår att bryta upp. Men att den nya kemiska lösning nu möjliggör för kedjelänkar att öppnas på ett kontrollerat sätt.

Raija Polvinen, hållbarhetschef på Kiilto, förklarar att när ett traditionellt lim torkar och härdar, bildar det en stark molekylkedja, liknande en kedjelänk som används för att låsa cykeln vid en lyktstolpe. Denna kedja binder samman materialen och är extremt svår att bryta upp. Men den nya kemiska lösningen gör det nu möjligt att öppna kedjelänkar på ett kontrollerat sätt.

– Det innebär att vid varje framtida renovering kan byggare förnya befintliga byggmaterial såsom kakel och klinker utan att behöva förstöra plattorna, eftersom limbindningen kan lösas upp. Detta kommer att avsevärt öka återvinningsgraden för bygg- och renoveringsmaterial, säger han.

Vid exempelvis en badrumsrenovering är det inte längre nödvändigt att demontera ytorna ned till bygggipset. Med Debonding-konceptet, som den nya limlösningen kallas, kan fogmassan tas bort på ett kontrollerat sätt. Dessutom förblir plattorna intakta och kan återanvändas. Fogmassan kan sedan samlas in, dammsugas och skickas tillbaka till Kiilto för återvinning.

– Otaliga produkter i vår vardag, som möbler, bilar, flygplan, båtar och elektroniska apparater är omöjliga att tillverka utan lim och dessa industrier kämpar därför också med återvinningsutmaningar. Lösningen ”Debonding on Demand” har potential att möjliggöra återvinning i alla dessa sammanhang och därutöver, avslutar Raija Polvinen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan