Nytt ramverk för hållbar finansiering: ”Krävs rejäla investeringar”

Ekonomi SBAB har antagit en uppdaterad grön obligationsram med grund i EU-taxonomins begrepp och definitioner.
– Förhoppningsvis kan vi se en snabbare process och möjligheter att underlätta för bygg- och fastighetssektorn att ställa om, säger bankens hållbarhetschef Karin Stenmar, till Hållbart Samhällsbyggande.

Nytt ramverk för hållbar finansiering: ”Krävs rejäla investeringar”
Karin Stenmar, hållbarhetschef på SBAB. Foto: Pressbild/Adobe stock.

Genom det nya ramverket vill storbanken SBAB driva på utvecklingen mot mer energieffektiva och klimatsmarta bostadsfastigheter.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Vi behöver hålla koll på förändringarna när vi förbättrar vårt ramverk. Målet är att göra övergången smidigare och tydligare för investerare, säger Karin Stenmar, hållbarhetschef på SBAB.

Hon betonar att klimatfrågan är en av vår tids största utmaningar och att energieffektivisering i bostäder utgör en central faktor i omställningen.

– Det kommer till exempel att krävas rejäla investeringar i det befintliga bostadsbeståndet för att vi ska klara de föreslagna EU-reglerna om energieffektivisering, säger hon.

I ramverket betraktas både nya och befintliga byggnader som gröna tillgångar. Det inkluderar även renoveringar som resulterar i en 30-procentig förbättring av energiprestanda, samt åtgärder som enligt EU-taxonomin leder till förbättrad energieffektivitet.

– Finanssektorn spelar en avgörande roll i att styra kapital till den gröna omställningen, inte minst energieffektivisering av bostäder. Förhoppningsvis kan vi se en snabbare process och möjligheter att underlätta för bygg- och fastighetssektorn att ställa om, avslutar Karin Stenmar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan