Nytt verktyg för att ta fram miljöinformation för trävaror

BYGGMATERIAL Ett nytt verktyg som IVL har tagit fram på uppdrag av Svenskt Trä gör det enklare att ta fram miljövarudeklarationer för sågverkens produkter.

Nytt verktyg för att ta fram miljöinformation för trävaror
Verktyget kan underlätta analysen av en enskild produkts klimatpåverkan.

– Efterfrågan på miljöinformation ökar snabbt, framför allt inom byggbranschen. I Sverige är det dessutom sedan årsskiftet lag på klimatdeklarationer för nya byggnader. Det har ökat efterfrågan på miljöinformation för byggmaterial ytterligare, säger Martin Erlandsson, livscykelexpert och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Över 12 000 miljövarudeklarationer

Miljövarudeklarationer (EPD, Environmental Product Declaration) är tredjepartsgranskade deklarationer som bygger på internationella standarder och därmed är användbara på alla marknader.

Det finns i dagsläget över 12 000 miljövarudeklarationer globalt sett för olika slags byggprodukter. Många av dessa är numera även digitalt tillgängliga.

Anpassad för olika kunder

Verktyget, även kallat EPD-generatorn, ger möjlighet att skapa miljövarudeklarationer anpassade för olika kunder.

– EPD-generatorn kommer att göra det möjligt för Svenskt Träs medlemmar att ta fram sina EPD:er på ett snabbt och kostnadseffektivt sätt. Alternativ finns för både sågverk med stor och varierad produktportfölj som vill ta fram egna EPD:er, och för sågverk med ett begränsat behov som föredrar att få sina EPD:er under regi av Svenskt trä, säger Patrice Godonou, standardiseringsansvarig på Svenskt Trä.

Läs mer om EDP-generatorn här.Hämtar fler artiklar
Till startsidan