Sveriges första station för batteribyte

Transport I Nordstan i Göteborg har Sveriges första station för batteribyte nu öppnat, vilken möjliggör snabba batteribyten för stadens elmopedförare.

Sveriges första station för batteribyte
Projektet är finansierat av Drive Sweden, ett av regeringens 17 strategiska innovationsprogram.

En omfattande samverkan mellan aktörer från Göteborgs stad, svenska lärosäten och det privata näringslivet är i full gång för att främja utvecklingen av innovativa projekt för en hållbar stad inför framtiden. Det första steg som har tagits är införandet av den nyinvigda så kallade batteryswapen, som blivit verklighet tack vare innovationsprojektet CoMiMo (Connected Micro Mobility).

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Nordstan är med sitt centrala läge och tillhörande garage en perfekt plats för att utveckla en mobilitetshubb för framtidens hållbara transporter. Vi planerar nu för att batteryswapen ska följas upp med fler hållbara innovationer som kan underlätta logistiken för många företag i staden, kommenterar Helena Lindqvist, vd för Nordstan, i en kommentar.

Anläggningen i Nordstan drivs av GoCiklo, ett nystartat företag som erbjuder den nödvändiga infrastrukturen för smidiga batteribyten av lätta elfordon. Förutom Nordstan kommer ytterligare tre parkeringsanläggningar i Göteborg vara utrustade med GoCiklos batteribytestationer. Dessa parkeringsanläggningar finns vid Olskroken, Heden och Koffen vid Masthuggstorget.

– Batteryswap möjliggör ett storskaligt skifte från bensin- till eldrivna mopeder och andra mikrofordon. Det är superroligt att Göteborg blir premiärstad för detta. Nu når elektrifieringen helt nya grupper av användare som inte tidigare har varit del i klimatomställningen, säger Anastazia Kronberg, verksamhetsledare på Business Region Göteborg.

Välkomnas av matbud

I företagets tjänst ”Go-Swap-Go” kan företag hyra elmopeder och få tillgång till våra swap-stationer. Först ut att använda tjänsten är Foodoras bud i Göteborg.

Foodoras vd, Hans Skruvfors, säger i en kommentar att de ser stora fördelar med tjänsten.

– Först och främst ger det möjlighet till en ännu snabbare omställning till 100% grön last-mile delivery, vilket vi eftersträvar genom olika initiativ. Det snabba batteribytet förenklar även arbetsdagen för våra anställda bud, då de slipper planera in tid för laddning under sin arbetsdag, avslutar han.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan