Unga mest positiva till att betala för hållbara bostäder

HÅLLBART BYGGANDE I Skanskas senaste rapport Bopanelen 2030 framgår det att hela 79 procent tycker det är viktigt att bo i en miljövänlig och hållbar bostad. Mest positiva är den yngre generationen, i åldersgruppen 18-29 år uppger hela 84 procent att det kommer att vara viktigt med hållbara bostäder framöver.

Unga mest positiva till att betala för hållbara bostäder
Foto: Adobe Stock

Undersökningen visar också att många kan tänka sig att sälja bilen om bostadsfastigheten erbjuder en pool med eldrivna transportmedel för de boende. Även här är de yngre mest positiva där 65 procent kan tänka sig en sådan lösning medan det i åldrarna 50-65 år endast är 39 procent som är intresserade.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Enligt ett pressmeddelande från Skanska visar även undersökningen att många kan tänka sig att betala extra för hållbara lösningar. Exempelvis kan varannan person tänka sig att betala extra för solceller och nästan lika många att spendera mer på smarta system som effektiviserar resursförbrukningen för el, värme och vatten i hemmet.

Även Sveriges Bostadsrättsrapport 2020 visar att många är villiga att betala mer för sitt boende om det görs miljöinvesteringar. Nästan var tredje bostadsrättsägare är beredda att betala en högre månadsavgift för miljöinvesteringar.

Men trots de positiva tongångarna i undersökningarna ser Skanska ännu ingen större efterfrågan på marknaden.

– Klimatomställningen är en av de största utmaningarna som vårt samhälle står inför och hur framtidens bostäder byggs spelar roll. Men det behövs ytterligare incitament som premierar hållbara val för att åstadkomma en tydligare förflyttning; en grön flyttbonus skulle kunna vara en sådan, en miljöbostadspremie en annan. Framtidens hem behöver även smarta lösningar som underlättar hållbara val i vardagen. För att lyckas krävs samarbete mellan flera aktörer som regeringen, kommuner och byggföretag, säger Mikael Matts, vice vd på Skanska i en kommentar.

FAKTA

Om Bopanelen 2030

  • Undersökningen är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Skanska i februari och mars 2020.
  • Den är riksrepresentativ och statistiskt säkerställd på länsnivå.
  • Totalt har 2 306 personer i åldrarna 18–65 deltagit i undersökningen.
Källa: Skanska
Hämtar fler artiklar
Till startsidan