Var femte person ser över sin boendesituation

HÅLLBART BYGGANDE När hemmet i större utsträckning förvandlats till arbetsplats ser fler över boendesituationen. Det visar en undersökning som fastighetsbolaget Riksbyggen gjort under sommaren.

Var femte person ser över sin boendesituation
Foto: Adobe Stock

– Coronapandemin kommer att förändra vårt samhälle på många olika nivåer och inte minst hur vi använder våra bostäder. Riksbyggens undersökning visar tydligt hur hemmet i stor utsträckning också har förvandlats till arbetsplats under coronapandemin, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen i en kommentar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Riksbyggens undersökning skickades ut under juli månad till boende i fastigheter som bolaget förvaltar och besvarades av drygt 500 personer.

På frågan ”Har du eller din familj funderat på att förändra boendesituationen till en följd av pandemin?” svarade 14 procent att de ser över sin boendesituation på grund av coronapandemin samtidigt som tre procent uppgav att de redan har gjort en förändring.

Snabb ögonblicksbild över ett förändrat behov

29 procent av de tillfrågade uppgav att de har undvikit arbetsplatsen under coronapandemin och av dessa har 77 procent arbetat hemifrån.

Den mest populära platsen för hemarbete, om bostaden saknar hemmakontor, är kök och vardagsrum enligt undersökningen.

– Vid utformningen av framtidens bostäder kommer erfarenheterna från coronapandemin att få betydelse. Om fler kommer att fortsätta att jobba mer hemifrån efter corona hur påverkar det då planlösningen och behov av nya tekniska lösningar i framtidens bostäder? Vår undersökning ger en snabb ögonblicksbild av hur förändringen av användandet av bostäder har skett under coronapandemin, säger Johanna Frelin.

Läs mer här 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan