11 steg: Så kan fastighetsägare arbeta med biologisk mångfald

BIOLOGISK MÅNGFALD Fastighetsägarna har lanserat en ny guide för fastighetsägare som vill integrera biologisk mångfald i sina verksamheter, från planering och uppstart till genomförande och uppföljning.

11 steg: Så kan fastighetsägare arbeta med biologisk mångfald
Foto: Adobe stock.

Guiden, som har tagits fram i samarbete med Ecogain, ger en introduktion till fastighetsägares beroenden, risker och möjligheter kopplade till biologisk mångfald. Den visar också hur fastighetsägare kan hantera påverkan från materialutvinning, design och byggnation, verksamhetsdrift samt rivning och avfall.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    – Fastighetsbranschen spelar en betydande roll i att bevara biologisk mångfald, och vår guide är ett viktigt steg för att stödja våra medlemmar i denna omställning, säger Rikard Silverfur, chef för Utveckling & Hållbarhet på Fastighetsägarna Sverige, i en kommentar.

    Vidare säger Rikard Silverfur att målet med guiden är att ge en överblick över hur branschen påverkar och är beroende av naturens tjänster, samt att erbjuda konkreta tips och verktyg för att agera på ett hållbart sätt.

    – Som samordnare för arbetsgruppen är jag stolt över det arbete vi har utfört tillsammans med Fastighetsägarna och Ecogain. Denna guide är en viktig resurs för att öka medvetenheten och engagemanget kring biologisk mångfald inom fastighetssektorn, säger Alice Bocké från Akademiska Hus.

    Nästa del av guiden kommer att innehålla praktiska exempel på åtgärder och metoder för att sätta mål och följa upp arbetet med biologisk mångfald. Målet är att stödja medlemmarna i att utveckla hållbara verksamheter som bidrar till ett samhälle i harmoni med naturen.

    11 rekommendationer kring nästa steg i biologisk mångfalds-arbetet

    Guiden presenterar även flera rekommendationer för att ta sitt arbete vidare, inklusive att starta upp, lägga en plan för vägen framåt, agera och följa upp.

    1. Utbilda och informera: Lär er mer om biologisk mångfald inom företaget och anpassa utbildningen efter olika roller, som projektledning, planering, underhåll, och förvaltning av grönytor.
    2. Gör en nulägesanalys: Kolla vad ni redan gör bra och identifiera områden där ni behöver lära er mer.
    3. Integrera biologisk mångfald i hållbarhetsstrategin: Koppla biologisk mångfald till era befintliga mål och integrera det i ert hållbarhetsarbete.
    4. Kartlägg er påverkan: Undersök både er verksamhet och era inköpta material för att förstå hur ni påverkar biologisk mångfald och ekosystem.
    5. Sätt mål: Använd verktyg som SBTN eller TNFD för att sätta vetenskapliga mål för biologisk mångfald som stämmer överens med ert arbete.
    6. Skapa en handlingsplan: Definiera delmål och lägg upp en plan för hur ni ska nå era mål.
    7. Implementera planen: Se till att hela organisationen är involverad och att arbetet är genomtänkt.
    8. Följ utvecklingen: Håll er uppdaterade med de senaste riktlinjerna och direktiven inom området.
    9. Följ upp arbetet: Utvärdera hur det har gått och se till att ni kan lära er och känna stolthet över era framsteg.
    10. Justera vid behov: Dra lärdomar från uppföljningen och gör nödvändiga justeringar.
    11. Fira framgångarna: Uppmärksamma och fira de framsteg ni gör!
    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan