Byggcheferna har nyligen genomfört en undersökning för att utvärdera stämningsläget bland sina medlemmar med hänsyn till den nuvarande konjunktursituationen. Resultatet avslöjar att det finns flera betydande orosmoment bland cheferna.
3 000 byggchefer: Det här oroar oss mest
STUDIE En ny undersökning visar att uppsägningsrisk, försenade byggstarter och osäkerhet kring projekten är byggföretags främsta utmaningar. Jeanet Corvinius, ordförande i Byggcheferna, förutspår att situationen kommer att förvärras betydligt till hösten.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Branschföreningen lät Novus ställa frågor till sina medlemmar och enligt drygt 3 000 chefer i bygg, anläggning, installation, fastighet och teknisk konsultverksamhet är de tre vanligast förekommande konsekvenserna av byggkrisen just nu:
- Uppskjutna byggstarter – 50 procent av alla chefer
- Osäkerhet om affären/byggprojektet blir av – 43 procent av alla chefer
- Risk för uppsägningar – 42 procent av alla chefer
– Uppskjutna byggstarter slår hårt på företagen i sektorn. Det kan kosta en miljon kronor i löner per månad för ett enda projekt att medarbetarna ”sitter på lådan” det vill säga att byggprojektet inte kommer i gång, säger Jeanet Corvinius, ordförande i Byggcheferna, i en kommentar.
Uppsägningar oroar mest
I bygg- och anläggningssektorn är den största oron för uppsägningar, där hälften av cheferna uttrycker oro över att medarbetare kan bli uppsagda. I övriga delbranscher är motsvarande siffra 36 procent för installation, 34 procent för fastighet och 29 procent för teknisk konsultverksamhet.
Bland cheferna inom bygg- och anläggningssektorn uppger 21 procent att det finns planer på uppsägningar. Motsvarande siffra i övriga delbranscher är 16 procent för fastighet, 10 procent för installation och åtta procent för teknisk konsultverksamhet.
”Betydligt värre till hösten”
Planer på uppsägningar är definitivt minst i Norrland där drygt sju av tio chefer svarar att sådana inte finns. I Sydsverige är planerade uppsägningar tvärtom vanligast; här svarar nästan var fjärde chef (24 procent) att det planeras. Osäkerheten är dock stor över lag i de olika delarna av landet och störst i Stockholm där nära var fjärde inte kan svara.
– Vår pulsmätning bland chefer pekar på att det just nu finns en stor oro för uppsägningar men att det ännu så länge inte avspeglas i lika hög grad i form av planer på att säga upp folk. Det tolkar jag som att det kommer att bli betydligt värre till hösten, avslutar Jeanet Corvinius.