Återbruk av tegel: Så maximerar du vinsterna

ÅTERBRUK För att optimera nyttan av återbrukat tegel är det avgörande hur och var rivningsarbetet utförs. Det berättar Agnes Nagy, forskare vid Högskolan i Borås, som har undersökt olika scenarier och deras påverkan.

Återbruk av tegel: Så maximerar du vinsterna
Foto: Adobe stock / pressbild.

I Borås pågår rivningen av en textilindustribyggnad från 1960-talet för att ge plats åt ett nytt bostadskvarter. Målet är att återanvända så mycket av byggnadens material som möjligt. Flera forskare, däribland Agnes Nagy, är engagerade i projektet och betonar att den skonsamma rivningen förväntas medföra betydande klimatfördelar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    – Vi kommer särskilt att minska koldioxidutsläppen genom att återanvända nästan allt tegel, säger Agnes Nagy, universitetslektor på Institutionen för resursåtervinning och samhällsbyggnad på Högskolan i Borås, till Hållbart Samhällsbyggande.

    Forskning visar att selektiv rivning av tegelmurar, där muren demonteras försiktigt, möjliggör återvinning av över 70 procent av teglet, jämfört med endast 10 procent vid traditionell rivning.

    En verifierad livscykelanalys har även bedömt klimatpåverkan. I ett scenario där muren varsamt demonterades och teglet transporterades till Brukspecialisten i Falkenberg för rensning, uppmättes ett utsläpp på 1,52 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter. I kontrast hade nyproducerat tegel en klimatpåverkan på 30,3 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter, på grund av den höga energiförbrukningen vid tillverkning samt de långa transportsträckorna från Danmark.

    – Selektiv rivning, som är mer tidskrävande, kostar cirka 30 procent mer än traditionell rivning. Metoden erbjuder dock fördelar genom att möjliggöra återbruk av olika material, inklusive prefabricerade betongelement, fönster, dörrar och annan inredning, säger Agnes Nagy.

    Hon påpekar också att klimatnyttan varierar beroende på geografiska förutsättningar.

    – Om man återbrukar tegel i Borås får man ett prisvärt fasadmaterial med stor klimatvinst och slipper kostnaden för deponi. Men om transporten till och från rensningsanläggningen är lång kan klimatvinsterna försvinna, avslutar hon.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan