Under våren deltog flera av Byggföretagens medlemsföretag i en byggutmaning för att minska klimatpåverkan genom optimering av sina projekt. Nu har utmaningen lett till en guide som ska hjälpa fler företag att arbeta med optimering.
Guide: Så klimatoptimerar du ditt byggprojekt
MATERIAL Genom att optimera materialanvändningen i byggprojekt kan både klimatpåverkan minskas och lönsamheten öka. Nu lanseras en guide som samlar kunskap, tips och råd.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Att optimera och minska sin materialanvändning betyder hushållning med jordens resurser, färre transporter och minskade kostnader. Genom optimering minskar du alltså byggprojektets klimatpåverkan samtidigt som du ökar lönsamheten, säger Christine Olofsson, specialist inom innovation och hållbarhet på Byggföretagen i väst, i en kommentar.
Vidare förklarar guiden att olika skeden i byggprocessen kräver specifika åtgärder. Under projekteringen kan det till exempel handla om att göra mer detaljerade beräkningar av byggnadsstommen, medan det under produktionen kan innebära att regelbundet återanvända överblivet material.
Här är några tips och råd från guiden:
- Omvandla i stället för att riva
Undersök om en befintlig byggnad kan omvandlas i stället för att rivas. Det ger klimatvinster. Använd återbrukade byggprodukter, som hyvlat limträ eller tegel från andra projekt. Kan armaturer uppgraderas med modern elektronik?
- Planera för flexibel användning
Gör byggnaden anpassningsbar för olika ändamål över tid. Tänk på generalitet, flexibilitet och användbarhet så att inga större ombyggnationer krävs. Optimera golv, ventilation och dagsljus för att förlänga livscykeln.
- Be om extern granskning
Låt någon utomstående granska projektet för att hitta fel och optimera materialanvändningen. Tänk på vem i ditt nätverk som kan hjälpa till med detta.
- Använd standardmått
Använd produkter i sina standardmått för att optimera bygget. Anpassa t.ex. kakelplattor och placera dörrar för att utnyttja hela gipsskivor. Se till att detta inte resulterar i onödigt stora ytor.
- Bygg rätt från början
Bygg korrekt från början för att undvika omarbete. Ombyggnationer är fortfarande ett vanligt problem.
- Minska spill
Planera och anpassa materialleveranser för att minimera spill. Återanvänd överblivet material i samma eller andra projekt.