Cementtillverkning är en betydande klimatpåverkare inom industrin och står för 8 procent av världens totala koldioxidutsläpp. De höga utsläppen är dels kopplade till användningen av kalksten i processen, dels till den energi som krävs när kalkstenen hettas upp.
Cement-uppstickaren sluter avtal med LKAB
MATERIAL Statliga gruvjätten LKAB har tecknat kontrakt med Cemvision, som säger sig kunna kapa koldioxidutsläppen med 95 procent jämfört med vanlig cementproduktion.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Svenska Cemvision, ägt av Norrsken, EQT och Breakthrough Energy, är en av de nya aktörerna som strävar efter att förändra tillverkningsprocessen.
Cemvision använder nämligen kalkhaltigt avfall från gruv- och stålindustrin i stället för kalksten. Enligt företaget minskar detta utsläppen med över 95 procent jämfört med konventionell cementproduktion.
Nu tecknar företaget en avsiktsförklaring med LKAB.
– Vår avsiktsförklaring med Cemvision omfattar inledningsvis leveranser för testproduktion med deras produkter inom vår betongtillverkning, samt en avsikt om köp av framtida volymer när de etablerar fullskalig produktionskapacitet. Detta medför en potential att stärka vårt cirkulära arbete och reducera koldioxidutsläpp i vår leverantörskedja”, säger Anders Lundgren, hållbarhetschef för LKAB:s affärsområde Specialprodukter, som ansvarar för betongproduktionen, i en kommentar.
Så här säger Cemvisions vd, Oscar Hållén:
– Få andra produkter är lika koldioxid-intensiva som cement sett till utsläpp per investerad krona. Med hjälp av vår teknologi kan vi erbjuda en 20 gånger mer effektiv lösning, vilket ger LKAB en betydande möjlighet att reducera sina Scope 3-utsläpp.