Cement-uppstickaren sluter avtal med LKAB

MATERIAL Statliga gruvjätten LKAB har tecknat kontrakt med Cemvision, som säger sig kunna kapa koldioxidutsläppen med 95 procent jämfört med vanlig cementproduktion.

Cement-uppstickaren sluter avtal med LKAB
Foto: Cemvision.

Cementtillverkning är en betydande klimatpåverkare inom industrin och står för 8 procent av världens totala koldioxidutsläpp. De höga utsläppen är dels kopplade till användningen av kalksten i processen, dels till den energi som krävs när kalkstenen hettas upp.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Svenska Cemvision, ägt av Norrsken, EQT och Breakthrough Energy, är en av de nya aktörerna som strävar efter att förändra tillverkningsprocessen.

Cemvision använder nämligen kalkhaltigt avfall från gruv- och stålindustrin i stället för kalksten. Enligt företaget minskar detta utsläppen med över 95 procent jämfört med konventionell cementproduktion.

Nu tecknar företaget en avsiktsförklaring med LKAB.

– Vår avsiktsförklaring med Cemvision omfattar inledningsvis leveranser för testproduktion med deras produkter inom vår betongtillverkning, samt en avsikt om köp av framtida volymer när de etablerar fullskalig produktionskapacitet. Detta medför en potential att stärka vårt cirkulära arbete och reducera koldioxidutsläpp i vår leverantörskedja”, säger Anders Lundgren, hållbarhetschef för LKAB:s affärsområde Specialprodukter, som ansvarar för betongproduktionen, i en kommentar.

Så här säger Cemvisions vd, Oscar Hållén:

– Få andra produkter är lika koldioxid-intensiva som cement sett till utsläpp per investerad krona. Med hjälp av vår teknologi kan vi erbjuda en 20 gånger mer effektiv lösning, vilket ger LKAB en betydande möjlighet att reducera sina Scope 3-utsläpp.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan