Dagens energisystem behöver designas för framtidens klimat

RESILIENS En internationell forskargrupp har räknat på 13 framtida klimatscenarion i 30 svenska städer och konstaterat att det krävs fler åtgärder för att säkra upp för framtida extremväder.

Dagens energisystem behöver designas för framtidens klimat
Foto: Adobe Stock

Ett förändrat klimat gör att vi framöver komma att behöva räkna med fler stormar, fler stekheta och vindstilla sommardagar samt ett antal extremkalla vinterdagar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    Samtidigt kommer även energisystemet  – med produktion, distribution och användning av värme och el  – att behöva vara uppbyggt på ett annat sätt än idag med förnybara källor som bas i produktionen.

    FAKTA

    Så gjordes studien

    Forskarna har räknat på 13 olika framtida klimatscenarier för åren 2010-2099 i kombination med dels uppskattat energibehov för de bostäder i de städer som ingår i undersökningen, dels en successivt ökad andel förnybar (vind och sol) energiproduktion.Prestandan undersöktes på timbasis och kostnaden och potentialen med att integrera förnybart utvärderades. Forskarna utvecklade en metod för att kunna kalkylera med både extrema väderhändelser och osäkerhet i beräkningarna.Följande städer från fyra klimatzoner ingick i analysen:  Bromölla, Bengtsfors, Falun, Gnesta, Göteborg, Grästorps, Habo, Hudiksvall, Jokkmokk, Kalix, Karlstad, Kristianstads, Landskrona, Linköping, Lidingö, Luleå, Lund, Malmö, Sala, Solna, Stockholm, Strömstad, Sundsvalls, Tjörns, Tranås, Ulricehamns, Vallentuna, Värnamo, Västerås, Vaxholm.

    Nu har en internationell forskargrupp räknat på 13 framtida klimatscenarier i 30 svenska städer och konstaterat att dagens energisystem kommer få svårt att klara framtidens extremväder. Det nuvarande energisystemet är designat för dagens klimat, inte framtidens, är forskarnas budskap.

    – Våra resultat visar att vi måste säkra upp för framtida extremväder. Det görs inte idag. Men våra beräkningar och vår metod kan vara en första hjälp för att ta reda på vilka sårbarhetspucklarna är.

    Det säger Vahid Nik, forskare i infrastrukturfysik, energi och klimatförändring vid Lunds universitet (LTH) i en kommentar. Han har deltagit i studien och enligt honom finns det flera lösningar på problemet. Men det gäller att planera för dem redan nu.

    Öka energilagringen och flexibiliteten

    Enligt Vahid Nik handlar det främst om att öka flexibiliteten och resiliensen genom energilagring, säkra möjligheter att växla mellan olika förnybara energikällor och förstå ändrade användarbeteenden och behov.

    – Det finns många andra forskargrupper som jobbar på lovande lösningar. Samtidigt behöver vi bättre förstå vad de framtida klimatförändringarna kan få för konsekvenser. För första gången kan vi måla upp den bilden, säger han i en kommentar.

    Läs studien här

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan