Diskriminering på hyresmarknaden undersöks

SOCIAL HÅLLBARHET Regeringen har gett Boverket i uppdrag att analysera och bedöma om det förekommer diskriminering när bostäder förmedlas.

Diskriminering på hyresmarknaden undersöks
Foto: Adobe Stock

Regeringen har gett Boverket i uppdrag att analysera hur hyresbostäder med och utan besittningsskydd förmedlas och vilka krav som ställs på potentiella hyresgäster.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Enligt ett pressmeddelande från regeringen ska myndigheten också titta på hur förmedlingsplattformar hanterar kravprofiler.

  – Det är en mänsklig rättighet att inte utsättas för diskriminering. Trots det är vårt samhälle långt ifrån fritt från diskriminering och vi måste arbeta aktivt mot diskriminerande strukturer. Om det förekommer diskriminering på bostadsmarknaden får det allvarliga konsekvenser, både för enskilda individer och för samhället i stort. Det är särskilt viktigt att undersöka hur barn påverkas när familjen har svårt att få en varaktig bostad, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen i en kommentar.

  Boverket kommer även att analysera kopplingen mellan etablering på bostadsmarknaden och etablering på arbetsmarknaden, något som enligt finansmarkands- och bostadsminister Per Bolund är extra viktigt i dagsläget.

  – Den ekonomiska tillbakagång som följer i Coronavirusets spår kan innebära långvarig arbetslöshet och svårigheter när det gäller egen försörjning. Därför är det nu särskilt angeläget att undersöka hur förmedlingen på bostadsmarknaden, både första- och andrahandsmarknaden, påverkar olika grupper i en ansträngd ekonomisk situation, säger han i en kommentar.

  Uppdraget ska redovisas till regeringen den 31 maj 2021.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan