Hållbarhetsfokus under prisregnet på Nordbygg

NORDBYGG Förra veckan delades sju utmärkelser ut på Nordbygg, flera med starka betoningar på återbruk och hållbarhet. Här är listan över alla vinnare.

Hållbarhetsfokus under prisregnet på Nordbygg
Priset för Årets plåtinfluerare till Emelie Persson. Foto: Jens Reiterer

Årets guldmedalj för mest innovativa produktnyhet gick till Nordsjö och deras återanvända färg Evolve Recycled.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Så här löd motiveringen:

”Evolve Recycled pekar mot ett skifte inom återvinning där överbliven färg kan användas på nytt i en kommersiell produkt. Det är något som juryn tror har potential att få stort genomslag. Att säkerställa en så pass stor återanvändning och därmed minska färgens resurspåverkan uppfattas såväl värdefullt som nytt”.

Arkitekturtävling med fokus på trä

Simon Viklund och Tore Lagerquist från Chalmers tekniska högskola vann priset för att ha skapat en träffpunkt/mötesplats med trä som huvudmaterial för arkitektonisk gestaltning. Deras vinnande bidrag, kallat ”Massor i rörelse”, bestod av en limträkonstruktion täckt av CNC-frästa och bearbetade massiva träskivor. Besökare hade möjlighet att se deras verk i entréhallen på Nordbygg 2024.

Glaspriset

Juryn för Glaspriset riktade fokus på social hållbarhet när de utnämnde Eons kontor Sjustjärnan i Malmö som vinnare. De hyllade kontorets ambitiösa visioner för framtida arbetsmiljö, där glasarkitekturen spelar en viktig roll för att främja hälsa och välbefinnande bland de anställda.

Glaspärlan

Glaspärlan är en tävling arrangerad av Glasbranschföreningen som lyfter fram mindre glasbyggnadsprojekt såsom ombyggnader, tillbyggnader eller detaljer i glas som ger byggnaden en ny dimension eller ett nytt uttryck. Vinnaren av årets tävling blev ”Lisas World” i Östermalms saluhall. Juryn prisade projektet för dess användning av laminerade glasskivor med foton, vilket enligt dem tillförde en subtilt poetisk ton till byggnaden.

Stora Inneklimatpriset

Det stora inneklimatpriset gavs till Locum för ”sensum AI – digitaliserad OVK”

Motivering: Vinnaren har utvecklat ett system som i realtid mäter och dokumenterar luftflöden, tryck, temperaturer och andra viktiga inneklimatparametrar. Systemet underlättar för driftorganisationen att löpande kontrollera, justera och verifiera ventilationens funktion. Dokumentationen uppdateras digitalt och automatiskt med korta intervall. Därigenom bidrar det till goda möjligheter för fastighetsägaren att ligga steget före i strävan att skapa och vidmakthålla bra inomhusklimat i energieffektiva byggnader.

Årets plåtinfluerare

För första gången någonsin delade Svensk Byggplåt ut priset för Årets plåtinfluerare. Det är en utmärkelse som ska gå till en person (max 40 år fyllda) inom byggplåtbranschen som flyttar fram positionerna inom hållbarhet, innovation, arbetsmiljö, inkludering och/eller rekrytering. Årets vinnare blev Emelie Persson, vd Björn Perssons plåtslageri (även grundare av Takinformation AB och delägare i Flygheds Tak AB), Stockholm.

Årets byggkvinna

Alice Olsson från Karlströms bygg och plattsättning utsågs till Årets Byggkvinna. Med tolv års erfarenhet som plattsättare och pågående studier mot byggnadsingenjör imponerade hon på juryn. De framhöll hennes syn på de många spännande utvecklingsmöjligheterna inom bygg och anläggning samt hennes vilja att driva förändring och vara en positiv kraft inom branschen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan