Ikeas nya lim-initiativ: ”En milstolpe”

Klimat I över tio år har Ikea försökt byta ut det fossilbaserade limmet som används i produktionen av spånskivor. Nu tror företaget att de hittat en lösning på problemet som i dag utgör 5 procent av deras totala utsläpp.

Ikeas nya lim-initiativ: ”En milstolpe”
Andreas Rangel Ahrens, chef för klimatfrågor på Ikea. Foto: Pressbild.

Hela 5 procent av Ikeas totala klimatavtryck kan i dag kopplas till deras användning av fossilbaserat lim i spånskivor. Genom att övergå till ett biobaserat alternativ hoppas nu företaget kunna minska sin miljöpåverkan.

Målet är att minska användningen av fossilbaserat lim med 40 procent och därmed utsläppen av växthusgaser från lim med 30 procent till verksamhetsår 2030. Att hitta nya limlösningar beskrivs som en av de viktigaste insatserna för att kunna minska utsläppen inom företaget.

– Beslutet innebär ett stort kliv för IKEA och något vi arbetat med i mer än 10 år. Arbetet visar på behovet av fler lim med lägre klimatavtryck och samtidigt att små förändringar kan ge stora effekter. Vi hoppas att vårt beslut kan inspirera andra att följa efter, säger Venla Hemmilä, material- och teknikingenjör på IKEA of Sweden, i en kommentar.

”En milstolpe”

I Kazlu Ruda i Litauen, använder en av IKEA Industry-fabrikerna redan ett lim tillverkat av industriell stärkelse från majs.

– Eftersom lim i olika skivor står för 5 procent av klimatavtrycket i Ikeas värdekedja får detta en stor effekt och blir därmed ett viktigt bidrag till det globala arbetet med att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 °C. i Kombination med en ökad användning av återvunnet trä och arbetet för att nå 100 procent förnybar energi i vår produktionskedja utgör lim-bytet en milstolpe på vår resa mot mer hållbara träbaserade produkter, säger Andreas Rangel Ahrens, chef för klimatfrågor på Inter IKEA Group, i en kommentar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan