Klimatdeklarationer: Gränsvärden fast i budgetprocessen

Klimatdeklaration Regeringen vill skärpa klimatdeklarationerna. Boverket är redo att trycka på gasen – när regeringen ger grönt ljus.
"Det är klart att det kan ta tid eftersom det ligger i budgeten", säger Robert Johannesson, enhetschef på Boverket.

Klimatdeklarationer: Gränsvärden fast i budgetprocessen
Foto: Peter Nordahl / IBL Bildbyrå

Regeringen har redan tidigare aviserat att Boverket ska få i uppdrag att utreda ett införande av gränsvärden i klimatdeklarationen. Detta är något som flera remissinstanser efterfrågat.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Gränsvärden tidigare än 2027?

Det är också önskvärt att se om det går att införa gränsvärden tidigare än Boverkets förslag 2027, enligt regeringen.

– Vi är glada att regeringen har uttalat att den vill se en tidigareläggning av gränsvärden. Men det är bra om Boverket kan komma i gång så tidigt som möjligt, säger Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna Sverige.

Boverket om risken för dröjsmål

Kruxet är att Boverket ännu inte har fått det officiella uppdraget att utreda när gränsvärden kan införas. Och ett sådant beslutet lär dröja.

– Det är klart att det kan ta tid eftersom det ligger i budgeten. Det är ju inte så självklart att den går igenom heller, säger Robert Johannesson, enhetschef och projektägare för klimatdeklarationer på Boverket.

”Det är torrsimma i fem år”

Fastighetsägarna välkommar klimatdeklarationerna, men vill ogärna att det dröjer fem år till gränsvärden inkluderas.

– Det är att torrsimma i fem år och tappa viktiga år i omställningen, säger Rikard Silverfur.

– Vi hade gärna sett att man inkluderat fler steg och kanske fler byggnadsdelar i livscykeln. Man behöver också sätta fokus på rivning och end of life för att öka återbruket.

Väntar otåligt på besked

Rikard Silverfur tycker att det behövs besked snarast om när klimatdeklarationen ska skärpas:

– Ja, det tycker jag. Då hinner branschen ställa om och ha en färdplan även för de här gränsvärdena.

Konstigt om Sverige ska vänta till 2027. Sedan har vi förståelse för att det finns utmaningar.”

Fastighetsägarna har också tittat på våra nordiska grannländer Finland och Danmark. Dessa kommer att införa gränsvärden redan om 2-3 år, enligt hans uppfattning.

– Då tycker vi att det är konstigt om Sverige ska vänta till 2027. Sedan har vi förståelse för att det finns utmaningar, säger Rikard Silverfur.

Boverket: Kan göra en del redan nu

Boverket är alltså redo att trycka på gasen, men får fortsätta stå still och stampa. Eller?

– Vi kan göra en del under tiden, men inte hur mycket som helst. Vi har inte kapacitet att kasta oss in på vinst och förlust och förbereda den utredningen. Vi har för mycket annat att göra, säger Robert Johannesson.

Budgetprocessen tar tid

Färdplanen framåt är kantad av flera formella hinder och kan bli skakig. Först i slutet av november ska riksdagen få möjlighet att beslut om utgiftstak och de olika utgiftsområdena i statsbudgeten. Nästa steg, enligt tidsplanen, är att riksdagen i mitten av december fördelar pengarna inom utgiftsområdena.

”Under förutsättning att regeringens budgetproposition antas av riksdagen kan beslut om uppdrag tidigast beslutas i början av 2022. I nuläget finns ingen tidplan, kommenterar Henrik Jalalian, pressekreterare hos ansvarig minister Märta Stenevi (MP).

Regeringen har avsatt fem miljoner till utredningen

Regeringen har avsatt fem miljoner i statsbudgeten för att utreda en möjlig skärpning av klimatdeklarationerna. Då handlar det dels att utreda om gränsvärden kan införas redan innan 2027, dels om det ska inkluderas fler faser i livscykeln.

Boverket: Kan kosta att skynda

Robert Johannesson säger att det fanns en anledning till att Boverket i sin tidsplan ansåg 2027 som lämpligt. Men det är fortfarande möjligt att införandet av gränsvärden kan skyndas på ett eller två år, enligt honom.

– Vi kommer naturligtvis att titta på det, vad innebär det att skynda på så att säga, med pengar kan man göra en del utredningar fortare än annars. Men vi kanske inte hinner att göra allt. Vi kanske får tänka oss att vi får att göra några smarta avgränsningar för att klara av det, säger Robert Johannesson.

Skulle en sådan avgränsning kunna vara att bara accelerera införandet av gränsvärden i stället för att samtidigt baka in fler livscykelfaser i utredningen?

– Jag vill faktiskt inte gå in på vilka de avgränsningar skulle vara för det kan vara dumt att skicka signaler när vi inte vet än vad vi kommer att göra. Det är ju marknader som påverkas, säger Robert Johannesson.

Läs mer: Så här funkar klimatdeklarationer

Hämtar fler artiklar
Till startsidan