Klimatprofil blev hyresgästmagnet

ANALYS Byggprojekt Vasakronan ställde om till träbyggnad. Magasin X i Uppsala blev uppskattningsvis fem procent dyrare, men också en riktig magnet för hyresgäster.

Klimatprofil blev hyresgästmagnet
Magasin X i Uppsala.

Vasakronan och Jonas Wahlström bestämde sig för att driva igenom bygget av Sveriges hittills största kontorshus i trä.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  – Trots allt måste någon sätta ner foten och säga att vi vågar bygga ett trähus för en halv miljard.

  Tack vare att arbetet med detaljplanen stannade av fick Vasakronan chans att göra en omstart. Jonas Wahlström, chef för projektgenomförande hos Vasakronan i Uppsala, satte ihop en trähusutredning för att utreda alla utmaningar och fick sedan klartecken att kasta om planerna på villkor att det fanns hyrsgäster.

  ”Vi var först i Sverige med att gå all in”

  – Vi kände helt enkelt att det blir väldigt bra att omvandla den här stål- och betongklossen till att bygga med trä i stället.

  Resultatet blev Magasin X, Sveriges hittills största kontorsfastighet med en stomme helt i trä. Jonas Wahlström förklarar att det är tekniken med korslimmat trä som är nyckeln till att kunna bygga stort.

  – Vi var först i Sverige med att gå all in. Hela stommen ovan jord är i trä och även trapphus och hisschakt är byggda med KL-trä.

  Klimatvinster även i transporterna

  Valet av trästomme sänker klimatbelastningen från byggfasen rejält, själva stommen har till exempel cirka 70 procent lägre klimatpåverkan än en traditionell stomme. Genom att använda prefabricerade KL-element ökade dessutom effektiviteten och transportutsläppen kapades.

  – Du får med mera stomme på varje transport. Det väger en femtedel mot vad stål och betong gör.

  Hur stor koldioxidbesparing har det blivit genom att bygga Magasin X i trä jämfört med motsvarande byggnad i stål och betong?

  – Det ursprungliga stål- och betonghuset skulle landat på cirka 400 kilo koldioxidutsläpp per kvadratmeter. Magasin X landar på 170 kilo, då är även hyresgästanpassningar och installationer inräknat (A1-A5)– mer än en halvering – ovan jord, enligt Jonas Wahlström.

  Källaren en utmaning

  Förutsättningarna på tomten var inte optimala med högt grundvatten, enligt Jonas Wahlström. Särskilt inte för ett lätt trähus. De tvingades att borra, påla och gjuta.

  – Vi har fått gjuta källaren som en båt i princip. Det har inneburit att vi inte kunnat nyttja de klimatvänligaste betongrecepten, men där det har varit möjligt har de använt klimatoptimerad betong, uppger han.

  – Vi har reducerat betongen klimatmässigt med cirka 15 procent. Då inkluderar vi all betong.

  Vad hade krävts för klimatoptimera Magasin X mer?

  – Nu skulle vi kunna ställa betydligt högre krav. För att vi vet mer och för att branschen kan mer.

  Magasin X har kostat 530 miljoner kronor att bygga. Jonas Wahlström upplevde att prispåslaget på klimatförbättrade betongprodukter för några år sedan var relativt högt. Han uppskattar ändå att merkostnaden för att bygga klimateffektivare totalt sett för projektet stannar på fem procent.

  Klimatprofilen lockar hyresgäster

  Möjlighet till grön finansiering är en fördel.

  – Att Vasakronan bygger klimatsmart är bra för hela affären, såväl kunder som investerare och låneinstitut premierar hållbarhet.

  Vasakronan har dessutom märkt av en X:et effekt. Trähusets klimatprofil har varit en hyresgästmagnet, enligt Jonas Wahlström.

  – Innan byggstart hade vi i princip fullt uthyrt hus. Det är unikt, men det är ju en unik produkt också.  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan