Uppsala utsedd till ”Årets trästad 2021”

Hållbart byggande Uppsala har höga miljömål. Det avspeglar sig också i att staden uppmuntrar trähusbyggandet – inte konstigt då att Sveriges största kontorshus i trä byggdes just här.

Uppsala utsedd till ”Årets trästad 2021”
Foto: Stock Adobe

Från början skulle Magasin X byggas med en konstruktion av stål och betong, enligt konsultbolaget Tyréns. Vasakronan svängde och bestämde sig för att bygga i trä och avgörande för beslutet var att minska koldioxidavtrycket.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Därför får Uppsala utmärkelsen ”Årets Trästad”

Uppsala kommun har satt som mål att vara fossilfri 2030 och klimatpositiv 2050. Kommunen har, enligt motiveringen till utmärkelsen ”Årets trästad”, omsatt forskning om stadsutveckling i praktiken genom flera stora träbyggnadsprojekt.

– Det är väldigt tillfredsställande att få ett kvitto på vår strävan att premiera träbyggande. Det sporrar oss att hitta mer och fler sätt att utnyttja trä i många olika former, säger Claes Larsson, stadsarkitekt, Uppsala kommun i ett uttalande om ”Årets trästad”-utmärkelsen.

Pelling (S): Uppsala ska bygga mer i trä

Uppsala kommun arbetar aktivt med att skapa bra förutsättningar för olika trähusaktörer. Bland annat genom att tillåta något högre byggnader än vad detaljplanen tillåter för att en stomme i trä ska vara möjlig att använda i stället för betong, uppger kommunen.

– I Uppsala byggs det redan mycket i trä, men mer kommer det bli. När vi utvecklar kommunen ska vi göra det hållbart och klimatsmart, då behövs trähusen, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) i ett uttalande.

Tidigare har Skellefteå fått ”Årets trästad”

Utmärkelsen ”Årets trästad 2021” delas ut av NTT Woodnet och träindustriföretaget Setra och. Tidigare har Växjö och Skellefteå fått utmärkelsen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan