Forskaren: Träprodukter är inte alltid bäst för klimatet

Material Träprodukter lyfts ofta fram som klimatsmarta och hållbara alternativ. Ny forskning från Sveriges lantbruksuniversitet visar dock att verkligheten är mer komplex än så.

Forskaren: Träprodukter är inte alltid bäst för klimatet
Foto: Adobe stock.

Att något är gjort av trä innebär inte automatiskt att det är bra för klimatet. Det är en allt för förenklad uppfattning, enligt Maximilian Schulte, som försvarar sin avhandling i ämnet den 27 september.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    Först måste nyttan av träprodukten vägas mot värdet av att bevara skogen, förklarar han.

    Skogen lyfts ofta fram som en lösning på klimatkrisen. Genom att ersätta fossilintensiva material som betong eller plast med trä, kan vi minska utsläppen. Maximilian Schulte har undersökt om detta verkligen stämmer, med fokus bland annat på bostadsbyggande.

    – Det kan verka enkelt. Välj trä! Det stämmer så länge bostäderna och höghusen i trä är i ungefär samma storlek som idag. Men det finns en trend att bygga större lägenheter än förut, vilket gör att vi går miste om klimatnyttan eftersom det behöver fällas fler träd till material, säger Maximilian Schulte, i en kommentar.

    För att skapa mer klimatsmarta hus måste vi förlänga deras livslängd så mycket som möjligt och återvinna så mycket material som möjligt när de rivs, säger han. För skogssektorn kan detta innebära att avstå från avverkning, vilket inte bara ökar skogens kolförråd utan också gynnar den biologiska mångfalden och andra värden kopplade till skogen.

    – Det är viktigt att skogsindustrin jobbar för att tillgodose breda samhällsbehov; en balans mellan timmerproduktion, bevarande av biologisk mångfald, rekreation och andra ekosystemtjänster. Det kan inte bara handla om att maximera begränsningen av klimatförändringarna, förklarar Maximilian Schulte. 

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan