Miljöpåverkan från byggsektorn ökar

HÅLLBART BYGGANDE När både inhemsk produktion och import läggs ihop visar den senaste beräkningen av bygg- och fastighetssektorns miljöpåverkan från Boverket ökade utsläpp jämfört med året innan.

Miljöpåverkan från byggsektorn ökar
Foto: Adobe Stock

Boverket har publicerat statistik som visar bygg- och fastighetssektorns miljöpåverkan för året 2017, både i Sverige och utomlands.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Enligt Boverkets beräkningar står bygg- och fastighetssektorn för cirka 10 -30 procent av miljöpåverkan i Sverige från svensk produktion. Sektorn bidrar även till utsläpp i andra länder genom import av byggprodukter.

  När både inhemsk produktion och import läggs ihop visar den senaste beräkningen ökade utsläpp från bygg- och fastighetssektorn jämfört med året innan.

  Sedan 2008 har det skett en liten minskning av utsläpp av växthusgaser, kväveoxider och partiklar, medan energianvändning och användningen av miljöfarliga kemikalier har ökat enligt Boverkets beräkningar.

  Utsläpp från importerade byggprodukter ökar

  Totalt sett var utsläppen av växthusgaser från bygg- och fastighetssektorn cirka 18,1 miljoner ton år 2017. Det är något högre siffror än för året innan, då de låg på cirka 17,6 miljoner ton.

  Ökningen beror främst på utsläpp från importerade byggprodukter, utsläppen från den inhemska produktionen har minskat med ungefär två procent under den aktuella perioden.

  Den totala användningen av energi i bygg- och fastighetssektorn har ökat med nio procent sedan 2008, även om genomsnittlig energianvändning per kvadratmeter i byggnader har minskat enligt Boverket.

  Läs mer här

   

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan