Nu släpps nytt verktyg för mer ekonomiska klimatbeslut

HÅLLBART BYGGANDE Den som kan räkna på både klimat och pengar fattar bättre beslut. Det är tanken bakom Swecos nya metod för beslutsstöd i byggsektorn.

Nu släpps nytt verktyg för mer ekonomiska klimatbeslut
Verktyget Carbon Cost har hittills provats i två vägprojekt. Foto: Adobe Stock

Konsultföretaget Sweco har utvecklat en metod som kan visa sambandet mellan kostnad och klimat och underlätta för beslut inom byggsektorn.  Den kallas Carbon Cost och används till en början för beslut om vägar och annan infrastruktur, men går att använda inom all samhällsbyggnad.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Man kan ju bygga hur klimatsmart som helst. Men vad det får kosta, är en knäckfråga, säger Emelie Persson Lindqvist, hållbarhetschef för områdena energi och industri på Sweco.

Hon berättar att det ofta går att minska både kostnad och klimatpåverkan av ett byggprojekt på samma gång. Det kan till exempel bero på att mängden material som används minskar, vilket sparar både pengar och klimat.

Verktyget för klimatbeslut hittar brytpunkt

Men att klimatvinst ger minskad kostnad gäller bara till en viss punkt, då ökande klimatnytta istället leder till ökande kostnader. Precis hur det ser ut vet ingen idag, men med bra data och den nya metoden ska det gå att hitta brytpunkten för olika projekt.

– Vi behöver veta hur det här hänger ihop och när sambandet mellan minskande kostnad och minskande klimatpåverkan bryts. Då vet man som samhällsaktör redan från början om ett beslut är värt den extra kostnaden, säger Emelie Persson Lindqvist.

Ska klimatmålen nås, behövs satsningar som passerar brytpunkten, konstaterar hon också.

Verktyget har testats i två projekt

Carbon Cost har provats ut i två vägprojekt, ett i Skottland och ett i Sverige.  Nu väntar fler projekt.

– Flera  projekt rullar just nu. Kunderna har börjat förstå att de ska använda det, säger Emelie Persson Lindqvist.

Detta är en artikel från Hållbart Samhällsbyggandes systersajt Miljö & Utveckling

Hämtar fler artiklar
Till startsidan