Ny miljöcertifiering för redan befintliga byggnader

CERTIFIERING Idag lanserar SGBC sin nya certifiering Miljöbyggnad iDrift. Utvecklingen av den nya certifieringen har skett i samarbete med den svenska bygg- och fastighetsbranschen och ska vara möjlig att använda för alla fastighetsägare, oavsett storlek, förvaltningsorganisation eller ägandetyp.

Ny miljöcertifiering för redan befintliga byggnader
Foto: Adobe Stock

Sedan 2017 har Sweden Green Building Council (SGBC) arbetat med att utveckla en certifiering för redan befintliga byggnader, eftersom de står för en betydande del av bygg och fastighetsbranschens klimatpåverkan.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Idag lanseras Miljöbyggnad iDrift, som enligt SGBC har sitt ursprung i deras certifieringssystem Miljöbyggnad, och är möjlig att använda för alla fastighetsägare oavsett storlek, förvaltningsorganisation eller ägandetyp.

FAKTA

Miljöbyggnad iDrift

Certifieringens tre betygsnivåer brons, silver och guld, uppnås genom en kombination av obligatoriska och valfria kriterier. Kriterierna är fördelade enligt följande områden:
  1. Inomhusmiljö – brukarnas direkta upplevelser av komforten.
  2. Hälsa – byggnadens påverkan på brukarnas hälsa.
  3. Klimatpåverkan – hur byggnadens energianvändning och effektbehov påverkar klimatet.
  4. Resurser – miljöpåverkan orsakad av material och åtgärder för att minska resursanvändning och avfallsmängder.
  5. Skick – avser fastighetens skick genom byggnadsdelar och installationer.
Källa: SGBC

Utvecklingen av den nya certifieringen har skett i nära samarbete med den svenska bygg- och fastighetsbranschen och är specifik för svenska förhållanden.

– 90 procent av Sveriges befintliga byggnader kommer att finnas kvar år 2050 och för att klara klimatmålen måste de renoveras och hållbarhetsanpassas. Vi står inför en av de största samhällsutmaningarna i modern tid, vilket kräver gemensamma åtgärder och gedigen uppföljning för att vi ska lyckas. Nya Miljöbyggnad iDrift, är ett effektivt verktyg som kommer att bidra till att vi uppnår de globala målen och vi ser redan nu en stor efterfrågan på certifieringen, säger Lotta Werner Flyborg, vd på SGBC, i en kommentar.

Läs mer här

Hämtar fler artiklar
Till startsidan