Ny professur för energieffektivt byggande

Forskning Lunds universitet får en professur i energieffektivt byggande. Tjänsten kommer att finnas under fem år och är resultatet av en donation i samband med LTH:s 60-årsjubileum.

Ny professur för energieffektivt byggande
LTH får en ny professur i energieffektivt byggande. Foto: Kennet Ruona

Energieffektivt byggande får en egen professur vid Lunds universitet. Den kommer att finnas på avdelningen för Energi- och byggnadsdesign vid Lunds Tekniska Högskola (LTH). Fokus kommer att ligga på hur bebyggelsen ska blir mer energi- och miljöeffektiv, enligt Ricardo Bernardo, som är avdelningsföreståndare.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Detta ställer högre krav på systemtänkande över hela livscykeln av byggnader, där både tvärvetenskaplig forskning och spetsforskning behövs. Professuren i energieffektivt byggande kommer att stärka LTH:s kompetens och synlighet inom området bygg och miljö och bidra till Sveriges mål om att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser senast år 2045, säger han i ett uttalande.

Tio miljoner kronor till professuren

Totalt omfattar donationen tio miljoner kronor, fördelat på två miljoner per år i fem år. Donationen kommer från Familjen Eliassons stiftelse för utveckling av god byggnadskultur.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan