Nya utmaningar när byggen ska hålla koldioxidbudget

KLIMATDEKLARATIONER När Sveriges första klimatneutrala butik byggs på Gotland har byggentreprenören fått en koldioxidbudget som de ska följa på samma sätt som en kostnadsbudget. Något som påverkat både materialval och arbetssätt enligt personalen.

Nya utmaningar när byggen ska hålla koldioxidbudget
Illustration: LINK Arkitektur

I Visby bygger Lidl en ny butik som lanseras som en klimatneutral byggnad och ska uppfylla Sweden Green Building Councils nya miljöcertifiering ”NollCO2”, som är en påbyggnadscertifiering för klimatneutrala byggnader.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    Förutom val av material handlar arbetet även om byggprocessen och butikens fortsatta verksamhet.

    Både koldioxidbudget och kostnadsbudget

    Byggentreprenören Arriba Byggnads AB har fått en koldioxidbudget som de ska följa på samma sätt som en kostnadsbudget. Det ska finnas deklarationer över allt material och alla transporter ska loggas. Entreprenadingenjören Ingalill Gerber Lindgren jobbar numera heltid med att ta fram klimatdeklarationer för projektet.

    – Det är en ganska omfattande process att ta reda på vart alla produkter och material kommer ifrån. Sen loggar vi alla timmar i maskiner, energiåtgång på arbetsplatsen och vattenåtgången och sorterar åtta olika fraktioner avfall, berättar hon.

    Hon beskriver den största utmaningen som att få fram ursprungsmärkning på alla material och ta reda på klimatpåverkan för hela kedjan i transporterna. Och att det ännu inte finns möjlighet för dem att lämna alla avfallsfraktioner som de sorterar på den lokala återvinningsstationen.

    Materialval påverkas

    Butiken som får en försäljningsyta på 1 300 kvadratmeter innehåller enligt platschef enhetschef Ingemar Hübner mindre stål och betong än andra liknande byggnader. Den kommer ha takkasetter i trä och som isolering används glasull istället för mineralull. Det har även, på grund av transporternas klimatpåverkan, blivit fler lokaltillverkade produkter när de valt byggmaterial.

    Det kommer att finnas energisnål belysning, solcellsanläggning och växtlighet på butikens tak som ekozoner för insekter och fåglar samt laddstationer för elbilar och cyklar.

    Byggnaden ska släppa ut noll enheter koldioxid på en beräknad livslängd på 40 år. De utsläpp som sker kommer att klimatkompenseras med den egentillverkade solcellselen på byggnadens tak.
    -Hela taket kommer att vara täckt av solceller, säger Ingemar Hübner.

    Han berättar även att vissa beställare leverantörer har jublat och sagt “Äntligen” när de efterfrågat klimatdeklarationer. Och att andra tyckt det varit jobbigare.

    Ingalill Gerber Lindgren är positivt överraskad över hur snabbt det nya arbetssättet har anammats på byggarbetsplatsen.
    – Alla kom in i det väldigt snabbt och började även komma med egna initiativ till klimatarbetet, säger hon.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan