Nytt företag vill stoppa kriminaliteten inom byggsektorn

BYGG Byggentreprenören Jessica Löfström och antikorruptionsexperten Louise Brown har gått ihop och startat ett företag för att stoppa kriminaliteten inom byggsektorn.

Nytt företag vill stoppa kriminaliteten inom byggsektorn
Foto: Adobe Stock

Enligt Skatteverket kostar den ekonomiska brottsligheten näringslivet cirka 100 miljarder om året.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Nu har byggentreprenören Jessica Löfström och antikorrupptionsexperten Louise Brown gått ihop och startat företaget Ansvar, med målet att stoppa kriminaliteten inom byggsektorn.

  Det är främst beställare av statligt finansierade byggprojekt ska erbjuds hjälp med att granska entreprenörer inför upphandlingar.

  – Det är inte många steg mellan skolbygget och organiserad brottslighet. Branschen är inte transparent, det genomförs stora offentliga upphandlingar och handlar om stora summor. Samtidigt ökar svartarbetet och arbetskraft exploateras. Löner sänks till kanske bara 30 kronor i timmen. Problematiken har dragit still sin spets. Det handlar om en professionell affärsmässig organiserad brottslighet som är svår at tackla. På andra sidan har vi sedan de hederliga aktörerna som inte kan konkurrera, säger Louise Brown i en kommentar.

  Ansvar kommer att arbeta med både analyser och platskontroller. De har utvecklat ett system för bakgrundskontroll och granskning tillsammans med grävande journalister och affärsanalytiker, som täcker alla aktörer i värdekedjan, oavsett om de kommer från Sverige, eller exempelvis Polen, Baltikum eller Moldavien.

   

   

   

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan